Мер Чорткова вивчав якість надання медичних послуг у селах громади

DSC_2238

Із січня цього року чимало медичних установ, зокрема Чортківська центральна лікарня, Центр первинної медико-санітарної допомоги, а також фельдшерсько-акушерські пункти і амбулаторії, котрі знаходяться у селах Чортківської міської територіальної громади, перейшли на баланс Чортківської міської ради. Тож, оскільки медициною раніше опікувалось керівництво району, а відтепер – це обов’язок нашої громади, Володимир Шматько разом із головним лікарем «первинки» Ярославом Ратушняком, заступником міського голови Віктором Гуриним та депутатом міської ради Михайлом Демковичем оглянули стан амбулаторії у Скородинцях та ФАПу у Бичківцях. 

Медицина – це точно один із пріоритетів для керівництва Чортківської громади, особливо у світлі останніх подій. Запевняємо всіх жителів нашої громади, що ні в якому разі у селах ОТГ не закриють жодного фельдшерсько-акушерського пункту чи амбулаторії. Більше того, всі медичні установи покращуватимуть – і якість самих приміщень, і якість послуг, які надають лікарі та медсестри.

DSC_2234
DSC_2234

– Лікарі та медсестри у селах повинні не просто чекати, коли пацієнти прийдуть до них із певними проблемами. Потрібно працювати на випередження, максимально попереджувати виникнення захворювань у людей. Лікар у селі має бути своїм серед своїх, знати все про кожного пацієнта, контактувати, нагадувати про необхідність повного медогляду бодай раз у рік, а краще – частіше. Саме від профілактичної та роз’яснювальної роботи сімейних лікарів, а особливо у селах, залежить здоров’я нації.  

Ми будемо суттєво підсилювати матеріально-технічну базу амбулаторій і ФАПів, щоб і лікарі мали все необхідне для повноцінної роботи, і пацієнтам було комфортно. Щоб у медичних закладах були і базові набори медикаментів, і можливість підключити крапельницю, і зробити забір біологічного матеріалу для аналізу і т.д. Тож чекатимемо від керівництва Центру первинної медико-санітарної допомоги та лікарів у селах переліку того, що потрібно вдосконалити чи закупити, а що можливо покращити власними силами, – зазначив голова громади Володимир Шматько. 

У свою чергу головний лікар «первинки» Ярослав Ратушняк розповів, що і у Скородинцях, і у Бичківцях доволі хороша статистика укладених декларацій із сімейними лікарями: «Практично 100% місцевих жителів мають декларації. У світлі медичної реформи це надзвичайно важливо, адже декларація – це як паспорт, без якого неможливо перетнути кордон від первинної ланки (сімейного лікаря) до вторинного рівня (сімейний лікар скеровує до інших галузевих спеціалістів). 

DSC_2236
DSC_2236

Якщо є декларація із лікарем – Національна служба здоров’я України бачить, що пацієнті снує. І за цим розраховує, скільки грошей потрібно виділити медичному закладу на його лікування.  Немає декларації – доведеться платити за медобслуговування». 

І якщо у Скородинцях ситуація із станом амбулаторії задовільна, то у Бичківцях стан справ бажає кращого. Заступник міського голови Віктор Гурин отримав доручення вивчити можливість перенесення ФАПу у новіше та якісніше приміщення із всіма необхідними комунікаціями, а також забезпечити фельдшерсько-акушерський пункт всім необхідним обладнанням.

 Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео