Євгенія Цебрій

“Ми не могли залишитися осторонь”: як в Румунії допомагають  українським дітям

На початку повномасштабної війни в Україні в Бухаресті створили три дитсадки, а згодом - молодіжний хаб для українських дітей-біженців

«У перший день роботи нашого хабу були сильні зливи, і всім на мобільні приходило сповіщення про небезпеку від державної служби з надзвичайних ситуацій. Це досить гучний звук, від якого телефони у всіх просто розривалися. І тоді діти, які приїхали з України, дуже злякалися і доводилося їм пояснювати, що все добре, що вони у безпеці», - пригадує Елена Андреа Негой - координаторка молодіжного хабу, який вже понад пів року працює з українськими підлітками, які приїхали до Бухареста, рятуючись від війни. 

За її словами, якщо порівнювати те, що було з цими дітьми тоді які вони зараз - різниця велика. На початках діти, які приходили в хаб, були налякані, сковані, не могли виразити свої емоції. А зараз вони активні, життєрадісні і впевнені в собі. І якщо раніше їх треба було підштовхувати, щоб вони брали участь у заходах, то зараз вони самі з радістю приходять, спілкуються з викладачами, діляться з ними своїми емоціями і довіряють їм.

До того ж ці діти вже самі допомагають організовувати події, пропонують своїй ідеї: “А давайте зробимо це, а давайте ось це!” Нещодавно один хлопчик підійшов і каже, що хоче організувати театральну постановку, чи можна. Ну звісно, що можна! - пригадує співрозмовниця.

Елена Андреа Негой працює у благодійному фонді Romanian Angel Appeal. І саме цей фонд у партнерстві з Бухарестським управлінням соцзахисту за підтримки донорів створив хаб,  який працює з українськими підлітками. Переважно це молодь з Києва, Одеси, Миколаєва, Маріуполя, Бердянська, Херсона. 

Запроваджують модель інтеграції 

Фонд був заснований у 1991 році і займається захистом прав людини, соціальною діяльністю. Тут надають медичну, психологічну, соціальну та матеріальну допомогу дітям і молоді з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом, аутизмом.

Ми ніколи не працювали з гуманітарною допомогою та біженцями, але коли почалася війна в Україні, ми зрозуміли, що не можемо залишатися осторонь, - говорить Елена Андреа Негой. - І на даний вже діють три дитсадки, які ми відкрили у березні і молодіжний хаб, який запрацював наприкінці травня. 

Координаторка молодіжного хабу в Бухаресті Олена Андреа Негой

Дитсадки розраховані для дітей віком 3-7 років, молодіжний хаб  - для підлітків 12-18 років. Іноді тут проводять активності для 10-11-річних.

 Загалом діяльність благодійного фонду охоплює близько п’яти сотень українських дітей та молоді. 

У двох садках (центр “Перлина” і “Омніс”) навчаються тільки українські діти, в третьому (“Чарівний килим”) - змішана група: і румунські, і українські. Таким чином тут запроваджують модель інтеграції. Загалом у садках діти отримують  базову освіту, вивчають румунську мову, граються та відпочивають. З ними працюють 24 україномовні та російськомовні педагоги і перекладачі. 

У молодіжному хабі в основному всі викладачі - румуни. Але на кожну активність тут є перекладач або на українську або на російську. Загалом благодійний фонд Romanian Angel Appeal від березня цього року працевлаштував понад 30 біженців з України. З них 14 - вчителі. 

Проводять майстер-класи, тренінги, квести

Загальна мета молодіжного хабу - навчання і розвиток підлітків. Це вивчення англійської і румунської мови, тренінги з соціальної інтеграції, особистісного розвитку, роботи в команді, культурної і соціальної інтеграції. А також - майстер-класи з образотворчого та візуального мистецтва, кіно та документальної фотографії, подорожі, табори. 

Перші активності, які проводили у хабі, були для того, щоб діти почали нам довіряти, познайомилися одні з одними, щоб почували себе в безпеці. Бо на початках вони були сумні, нікого не знали. Ми провели серію майстер-класів - приміром, психологічний воркшоп із гри на барабанах, щоб діти за допомогою музики, виплеснути емоції, які назбиралися. Також - уроки малювання, капоейри, майстер-клас із створення настільних ігор, - розповідає Елена Андреа Негой. 

Влітку молодіжний хаб проводив чимало заходів на виїзді. Діти їздили у табори відпочинку, на екскурсії, в аквапарк, брали участь у квесті “Сіті-хантер”. Це було не тільки для того, щоб розважитися і працювати в команді, але і щоб пізнати місто. Також центр робив фокус на залучення до роботи румунських волонтерів, щоб діти почали налагоджувати контакт з місцевими. 

Влітку молодіжний хаб організовував екскурсії Румунією і табори відпочинку

А починаючи з осені, ми дещо змінили підхід у роботі центру: хочемо, щоб наші вихованці не тільки отримували задоволення і веселилися, але і робимо акцент на їх особистісному розвитку. Це навчання на тему здоров'я: як вберегтися від небажаної вагітності, як передається СНІД. Хочемо зачепити ці теми, які важливі в цьому віці. Хочемо, щоб діти усвідомили, що таке жорстокість, дискримінація, булінг і могли подбати про свою безпеку, - наголошує координаторка молодіжного хабу. 

Залучають до активностей і батьків

Молодіжний хаб почав організовувати свої заходи не лише в Бухаресті, але і в інших містах - це важливо для того, щоб бачити більш повну картину. 

Крім того, ми регулярно приходимо у Romexpo, який є центром допомоги українським біженцям в Бухаресті для того, щоб донести інформацію про молодіжний хаб. Розповідаємо, що є така можливість, що діти можуть прийти вчити мову, навести знайомства або просто повеселитися. Тому що дуже важливо не сидіти дома, а кудись вибратися і щось робити. До того ж це все безкоштовно, - зазначає Елена Андреа Негой. 

Також молодіжний хаб почав залучати до активностей батьків дітей. Коли було тепло, тут проводили спільні пікніки, щоб родичі комунікували між собою і брали участь у житті дітей. 

До того ж благодійний фонд допомагає дорослим орієнтуватися у системі охорони здоров'я Румунії, сприяє у юридичних питаннях. На сайті фонду якраз вийшла серія відеоматеріалів, які стосуються роз'яснення різних моментів про можливості у сфері медицини: як звернутися до сімейного лікаря, як зареєструватися у системі соціального медичного страхування, як отримати доступ до компенсації ліків, доступ до медичних послуг вагітних жінок та ін. 

Читайте також: «Констанца для України»: як румунське місто подало руку допомоги біженцям.

Координаторка молодіжного хабу в Бухаресті наголошує - це не є повноцінна школа, а можливість для молоді провести дозвілля. Переважно школярі навчаються дистанційно у своїх школах в Україні, дехто відвідує румунські школи, але їх кількість незначна. 

Програма молодіжного хабу затверджена до кінця 2023-го року. І у наших планах підтримувати українських біженців стільки, скільки буде потрібно. І ми будемо старатися продовжувати працювати і шукати для цього ресурси, - підсумовує Елена Андреа Негой. 

Читайте також: Кошти, продукти, житло, освіта, медпослуги: як Румунія допомагає біженцям з України.

Довідка

 Молодіжний хаб у Бухаресті розташований за адресою: Tunari Street, 16. 

Матеріал створений за участі CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції. 

Фото: Romanian Angel Appeal

 

Вибір читачів за тиждень

Відео