Олена Чепіль

«Ми вже як одна сім’я»: як база відпочинку на Тернопільщині стала прихистком для вимушених переселенців (фото)

Від початку повномасштабної війни у відпочинковому комплексі в Розгадові у різний час поселили вже близько пів тисячі вимушених переселенців

Мальовнича природа, навколо ліс і поле, джерельно-чиста вода, дерев'яні будинки. Це унікальне відпочинкове місце знаходиться у селі Розгадів, що на Тернопільщині. Сюди приїжджають на відпочинок не лише з Тернопільщини, а й зі всієї України.  А з початком повномасштабної війни база відпочинку ще й стала прихистком для вимушених переселенців, які були змушені покинути свої домівки.

Власник відпочинкового комплексу “Липина” Ігор Лещук розповідає, як тільки люди з прифронтових областей почали виїжджати в більш безпечні місця, відразу зрозумів, що його садиба стане для них тимчасовим домом. Відтак довелося переформатуватися і прийняти людей. Після 24 лютого через базу пройшло близько пів тисячі переселенців - одні приїжджали, інші виїжджали, дехто живе ще й досі, бо наразі не має куди повертатися. 

Я дуже хотів допомогти цим людям, тому і вирішив прийняти їх, - каже Ігор Лещук. 

Базу відпочинку, яка стала тимчасовим домом для вимушених переселенців, створили Ігор Лещук з дружиною Марією 

Допомагали всім селом

У перші місяці повномасштабного вторгнення у садибі Ігора Лещука проживали люди з різних куточків України. Для того, аби помістити всіх, чоловік навіть збудував ще один дерев'яний будинок, бо не вистачало для всіх місця.

Ми приблизно за два місяці його збудували. Жителі Розгадова допомагали всім селом. Приносили матраци, одяг, адже люди в чому були, в тому й приїхали, - пригадує власник відпочинкового комплексу.

Щоб помістити всіх вимушених переселенців, чоловік збудував ще один будинок

Частина вимушених переселенців тут жили кілька днів, виїжджали за кордон або поверталися додому, якщо там стало спокійніше. Проте є й такі, хто затримався надовго. До прикладу, дві сім’ї з Краматорська та Дружківки приїхали сюди ще 12 квітня минулого року. Жінки пригадують, було дуже страшно, адже всіх залякували. Переживали за рідних, які вже були під окупацією. Останньою краплею стали вибухи неподалік від їх житла. Саме тоді жінки разом з дітьми вирішили рятуватися. 

Про це місце на Тернопільщині дізналися від своїх знайомих з Чернігова. Ще до війни вони тут відпочивали й після 24 лютого одразу виїхали і поселилися в Розгадові. Ось і ми теж живемо у пана Ігоря. Сподівалися, що це все буде ненадовго, - розповідає вимушена переселенка з Краматорська Любов Ільїна.

Тут не чути вибухів, лише спів пташок

Жінки раніше на Тернопільщині не були. Проте кажуть, що місце тут дуже красиве. Почуваються тут майже як вдома, лише родичів немає поруч, зізнається Аліна Костенко з Дружківки. 

Пам’ятаю, як місцеві жителі носили нам та ще десяткам інших сімей, які тут жили, продукти та різну гуманітарну допомогу. Навіть надали пральну машину, аби ми могли випрати одяг, - пригадує Аліна Костенко. 

Тут сім’ї з прифронтових областей почувають себе як вдома

В Розгадові, переселенки привчились щонеділі ходити до церкви, почали разом з дітками говорити українською мовою й знайшли друзів серед місцевих жителів. Діти почувають себе в безпеці. Тут вони не чують вибухів, граються на лоні природи, слухають спів птахів. 

В нас є 9-річна дівчинка Марія. Це донька Аліни Костенко. Вона в нас артистка: і співає, і танцює, і ведуча. Дуже талановита дитина. Знаєте, якби ці люди зараз поїхали від мене, то мені морально було б дуже важко. Я їх дуже люблю. Ми вже як одна сім’я, - зізнається пан Ігор.

Базу відпочинку у Розгадові люблять за її мальовничу місцевість, свіже повітря та розташування подалі від цивілізації. Влітку сюди знову почали приїжджали люди, аби перепочити та хоч трохи відволіктися від тривожних подій. Проте Ігор Лищук не припинятиме приймати вимушених переселенців. Тут вже планують поселити потерпілих від підтоплення на Херсонщині. 

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео