Юлія Пацкаль

«Ми зараз тримаємось як ніколи»: як тернопільські салони краси викручуються у час блекауту

Одні піднімають ціни через додаткові витрати на генератор, інші - поки не думають про прибутки, а радіють, що взагалі зберегли колектив і не закрилися. Хтось впадає у відчай, а інші - ризикують відкривати свою справу у темні часи

Багато хто каже: краса в умовах війни - не на часі. Однак життя триває, і чимало жінок почуваються впевненіше з підфарбованими бровами, нарощеними віями, а новий манікюр - іноді це найкраще заспокійливе!  Проте для якісної роботи сфери краси надзвичайно важливе добре освітлення. А з цим останнім часом проблема. Однак наші салони краси не здаються. І якщо раніше здавалося неможливим працювати без світла, то зараз робота зупиняється лише на кілька хвилин, коли потрібно завести генератор або увімкнути ліхтарі. У таких умовах продовжують працювати майстрині сфери краси у Тернополі. 

Терен продовжує цикл публікацій про те, як тернопільський бізнес працює в умовах блекауту. Наступна історія - про роботу сфери краси.

Читайте також: Стрижуть при ліхтарях і не здаються: як тернопільські перукарні і барбершопи працюють в умовах блекауту.

Впадали у відчай і хотіли закритися

Коли Тернопільщина залишилась без електроенергії, власниця одного із місцевих салонів краси Upgrate studio Юлія Гіжовська не бачила шляхів вирішення проблеми. Тому свого часу навіть задумувалась про закриття студії. Коли почала шукати генератори та додаткові лампи до салону, то виявилося, що ці засоби, були в дефіциті, або коштували надто дорого. У результаті все ж довелося придбати генератор, на що пішли майже всі заощадження. 

У студії надають послуги манікюру та педикюру. Коли під час процедури раптово зникало світло, майстрині закінчували ті процеси, які могли або ж переносили запис. Однак придбання генератора не зовсім полегшило роботу салону, адже на його обслуговування потрібно ще чимало зусиль та коштів.

Нещодавно купили пальне, - чи не те, чи не на тій заправці. У результаті нам забило карбюратор і треба було його ремонтувати. Тоді почали з’являтися думки про закриття. Час від часу ти падаєш у відчай, коли дорожчають матеріали, а ти не можеш підняти ціни, щоб не втратити клієнтів. Адже манікюр і педикюр - це одна із крихких сфер, від яких людина може відмовитися, або певний час не користуватись цими послугами. У людей знизилися зарплати, хтось втратив роботу, тому наша сфера, де можна підіймати ціни, - каже Юлія Гіжовська. 

Попри всі труднощі студія краси продовжує працювати і приймати своїх клієнтів. Основне завдання зараз - не величезні прибутки, а хоча б збереження робочих місць та роботи салону.

Звісно можна було б закритися, чи скоротити працівників, але хочеться, щоб люди мали роботу, бо у них також є сім’ї. Потрібно за щось купити як мінімум молоко, хліб, масло. Ми зараз маємо триматися гуртом, як ніколи. До того ж ми дуже любимо нашу справу, якою займаємось із задоволенням, - додає власниця студії.

Без генератора та змін у прайсі не обійшлося

Аби робити записи й приймати відвідувачок навіть тоді, коли світла немає, бровистці  Ользі Шлюсар, яка працює у студії Loft, довелося придбати додаткове освітлення. Згодом в приміщенні з’явився ще й генератор. Однак такі обновки вплинули на вартість послуг, які надає майстриня. Тому, коли під час процедури світла немає і працює генератор, до сталої суми клієнту доводиться доплатити ще 50 гривень. Адже для генератора потрібно пальне і він недешевий в обслуговуванні. Якщо світло є, то відповідно і вартість послуг менша. 

Спочатку було страшно, я не розуміла як працювати далі з такою нестабільною подачею світла. Почала шукати вихід із тієї ситуації. Я придбала спеціальну лампу і віск на грілочці, який необхідний для моєї роботи. Але потім, до нашої студії придбали генератор. Тож тепер вимкнення світла - не страшні, - каже Ольга. 

Майстриня й надалі продовжує працювати і свою справу залишати не збирається. Клієнти змінам у прайсі не обурюються, адже їх заздалегідь про це попереджають.  

Мою студію краси у Маріуполі зруйнували снаряди

Допоки власники бізнесів та підприємці шукали варіанти, як втримати свою справу на плаву під час нестабільних графіків вимкнень світла, Світлана Міхова у час блекауту навпаки готувалася відкрити власну студію краси у Тернополі. Майстриня вже 9 років поспіль робить манікюр і має понад 10 тисяч задоволених клієнток. Розпочинала свою справу у рідному Маріуполі, та після 24 лютого невелику студію краси та дім Світлани зруйнували ворожі снаряди.

Ми півтора місяця жили в підвалі, бо були постійні обстріли. Потім, коли стало трішки тихіше, повернулися до квартири. Жили без вікон, з пошкодженим дахом, без продуктів, води, зв’язку. Ситуація у місті була важка. Нашій родині дивом вдалося вибратися з Маріуполя. І після довгої дороги ми врешті приїхали до Тернополя, - пригадує Світлана.

Вже на новому місці Світлана почала шукати роботу. Спершу працювала в одному із салонів краси у Тернополі, але через півроку він закрився. Напрацювавши клієнтську базу, майстриня вирішила, що час дати друге життя власній студії. Вона орендувала приміщення і за три дні відкрила манікюрний кабінет.

Моя студія почала працювати 4 січня цього року. Чи було мені страшно розпочинати свою справу під час такої нестабільної ситуації із світлом - ні. Я просто розумію, що насправді це не найбільша проблема. Так, вимикають світло, але ти просто розумієш, що тобі потрібно шукати із цієї ситуації вихід. А я вже навчена набагато складнішою ситуацією. Тому я просто вирішила придбати додаткові акумулятори, щоб працювати незалежно від того є світло чи ні, - каже майстриня.

Тепер клієнти Світлани приходять на послугу до нової студії, яка незабаром отримає назву My nail house. А ось аби вимкнення світла не застало зненацька, майстриня придбала прилади, які можуть працювати автономно.

Постійно трапляються такі ситуації, що коли у мене є клієнтка - вимикають світло. Я до цього готова і під час таких випадків міняю прилади на ті, які працюють на акумуляторах. Я дуже люблю свою справу. Я не знаю, чим би я займалася крім цього. Це те, без чого я не уявляю себе, адже я люблю створювати красу, люблю людей і спілкування з ними, - каже жінка. 

Зрозуміла, що моя робота потрібна

Наводити красу для тернополянок не припиняє й Любов Довгань. Вже два з половиною роки вона є сертифікованою майстринею з ламінування та нарощення вій, а також бровисткою. Та без яскравого освітлення і відповідної температури в приміщенні такі послуги надавати неможливо. Тому, коли у студії краси почали вимикати світло, клієнтки майстрині стали гостями у її домі.

Коли світло тільки почали вимикати, то графіків взагалі не дотримувались. Я не знала як з цим справлятися і що робити далі. Я розуміла, що буде холодно й темно, що я буду погано бачити і  це буде неякісна робота. Почала шукати і замовляти додаткові лампи для освітлення. Вдома на той час електроенергію рідше виключали, то у грудні я працювала вдома. Було багато записів і клієнтки з розумінням до цього відносились, адже приходять до мене вже не вперше, - каже Любов.

Із січня майстриня продовжує працювати вже у студії. Аби клієнток не застала зненацька темрява, Любов Довгань скорегувала свої робочі години згідно з графіком відключень світла. Адже придбати генератор не має можливості.

Це дуже великі витрати. До того ж генератор нема де встановити, адже наша студія розташована не на першому поверсі.  Зараз, у мене є записи щодня до 16:00, коли на вулиці ще світло. Вже на вечірні години орієнтуюсь за графіком відключення електропостачання. Але були такі сюрпризи, коли електроенергію вимикали позапланово. Допрацьовувати доводилося при ліхтарях. Бувало, що тільки почала робити нарощення вій і зникло світло, дві години довелося працювати у напівтемряві при лампі, - пригадує майстриня.

Попри всі труднощі Любов не задумувалася про те, аби припинити роботу і працюватиме і надалі.

Зараз кожен старається працювати в умовах, що склались, і я теж навіть не думала все лишати, а думала як організувати роботу. Бо потрібно якось заробити ті кошти, аби протягнути з місяця до місяця, сплатити податки, донатити на ЗСУ. До того ж я зрозуміла, що моя робота потрібна, бо записи є постійно і ще не було такого, що я не мала клієнтів. І саме це і не дало мені опустити руки і здатися, - каже Любов Довгань.

Читайте також: «Ми мусимо триматися»: як тернопільські кав’ярні працюють в умовах блекауту.

Як при свічках і ліхтариках тернопільські кондитерки продовжують творити креативні торти.

Фото надані героїнями статті

Вибір читачів за тиждень

Відео