Орест Сарматський

Мікрозелень вирощують у вертикальній фермі (Агроколонка)

384b409fc65a116_1000x600

Одесит Іван Воробйов налагодив бізнес з вирощування мікрозелені у вертикальній фермі. Наразі в асортиментів компанії «Зелений шеф» близько 20 сортів мікрогріну, а також їстівні квіти і бейбі-листя різних культур. 

Про це повідомляє biz.liga.net. 

У повідомленні зазначається, що спочатку одесит вирощував зелень для себе у власній квартирі, згодом вирішив змінити профіль і запустити вертикальну ферму промислового масштабу на базі старої радянської теплиці, реконструкція якої обійшлася в $10 тис. Пізніше ферма почала працювати у великому орендованому приміщенні на цокольному поверсі житлового будинку на площі 350 м2. Перенесення бізнесу потребувало закупівлі додаткового обладнання інвестиції збільшилися ще на $5 тис.

На новому майданчику фермер посадив зелень горошку, гірчиці, капусти, соняшнику, люцерни, буряків всього близько 20 сортів мікрогріну, а також їстівні квіти і бейбі-листя різних культур.

Лише після того, як Іван Воробйов сам досконально розібрався в технології вирощування і став навчати персонал під себе, бізнес пішов вгору. Наразі на підприємстві працює 7 співробітників.

Щодня тут збирають близько 50 кг врожаю. 100 грамів зелені фермер продає по $1-3, в залежності від культури.

Наразі «Зелений шеф» вже працює з 250 ресторанами і кафе, мережевим рітейлом і дрібними магазинами в містах-мільйонниках.

За його словами, для запуску вертикальної ферми потрібно мінімум $500. Для серйозного виробництва щонайменше 4 тис. доларів.

Наразі підприємець запустив освітній курс по міському фермерству. Платформа допомагає популяризувати новий вид сільського господарства.

1701 (Copy)
1701 (Copy)

На фермі виробляють органічні яйця

Ферма «Ольвія», що на Дніпропетровщині, спеціалізується на вирощуванні каплунів, вироблятиме ще й курячі яйця.

Про це розповів Ігор Філіппенко, власник ферми «Ольвія», передає Agrotimes.ua. 

Оскільки бізнес на каплунах дає прибуток тільки раз на рік, мені вигідно паралельно вирощувати птицю вільного вигулу для отримання яєць. Це дозволить компанії мати обіг коштів, що для нас дуже важливо. Наразі триває сертифікація виробництва за органічним стандартом,  розповідає фермер.

На думку експертів, в яєчному виробництві краща оборотність коштів  спочатку регулярно отримувати гроші за яйце, потім реалізувати курку.

З каплунами ти майже 300 днів живеш у від'ємному грошовому потоці. В органіці, починаючи зі 150-ої доби, вже є живі гроші,  додає Ігор Філіппенко.

За підрахунками господарства, інвестиційні витрати в органічне виробництво окупляться за 6-8 місяців.

Це дуже рентабельне виробництво, якщо розумно до нього підходити. Хоча сертифікація за органічним стандартом дуже ускладнює і здорожує процес виробництва, проте ціна, за якою нам запропонували купувати продукцію, дуже приваблива,  зазначає фермер.

Нагадаємо, Україна може безмитно експортувати до ЄС 5 тис. тонн курятини та 750 тонн яєць.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео