Ростислав Фук

Мільйон гривень обміняли на фальшиві долари: у Тернополі затримали групу шахраїв-валютників (фото, відео)

Під час обшуку у чоловіків виявили 902 тисячі гривень та майже 26 тисяч доларів США

Правоохоронці затримали групу шахраїв, які під виглядом обміну валюти заволодівали великими сумами людей. Про це повідомили у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

Шахраями виявилися двоє чоловіків – 58-річний уродженець Рівненщини та 42-річний мешканець Сум. Оперативники встановили, що вони упродовж 2021-2022 років розміщували оголошення на спеціалізованих сайтах та соціальних мережах щодо купівлі-продажу іноземної валюти за курсом, нижчим від середньоринкового. 

Відтак чоловіки облаштовували фіктивні пункти обміну валют для створення ілюзії, що діяльність реальна та офіційна. Аби увійти в довіру до обраної жертви, зловмисники здійснювали справжні купівлю-продаж валют приблизно до 2 000 доларів США, щоб згодом виманити у потерпілого більшу суму, – йдеться в повідомленні.

Так, 15 червня шахраї запланували у Тернополі аферу з чоловіком, який хотів купити американські долари за курсом, нижчим від ринкового. Аби не привертати уваги, вони виїхали до Рівного, де на кілька днів орендували квартиру та завчасно придбали мобільні термінали і стартові пакети в місцях продажу, де не ведеться облік. Загалом до кожного правопорушення готувалися не менше ніж за три тижні.

Підозрювані вже кілька разів проводили з чоловіком операції з обміну валюти на незначні суми. За кілька днів він звернувся з проханням обміняти 900 тисяч гривень на долари США. 

Ретельно підготувавшись, використовуючи перуки, окуляри та навіть медичний халат, зловмисники змінили зовнішність та домовилися з потерпілим про зустріч поблизу одного із закладів охорони здоров’я. При цьому на місце запланованого злочину попередньо виїжджали кілька разів, аби передбачити всі можливі шляхи відходу, наскільки місце є людним, розрахувати час на всю «операцію» тощо, – кажуть поліцейські.

Під час зустрічі у Тернополі один із шахраїв взяв у чоловіка гривні, а натомість дав справжні долари США. При цьому навмисно недодав кілька купюр. Після того, як чоловік виявив недостачу, порушник взявся перераховувати гроші та непомітно замінив їх на папір разом із фальшивими доларами, додавши до неї виявлену недостачу. Після цього шахраї швидко зайшли до під’їзду, заблокувавши за собою вхід палицею, та вийшли з іншого боку. 

Під час проведення контролю за скоєнням цього злочину їх затримали правоохоронці за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України. 

В автомобілях шахраїв та за адресами їхнього постійного та тимчасового проживання провели обшуки, під час яких вилучили речові докази, зокрема 902 тисячі гривень, майже 26 тисяч доларів США, блокноти із записами, набої, флеш-носії тощо. Також у потерпілого вилучили фальшиві долари.

Чоловікам оголосили про підозру за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Це передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

Обом підозрюваним суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави по 744 тисячі гривень. 

Окрім того, групу підозрюють у скоєнні інших аналогічних злочинів. Наразі встановлюють причетність чоловіків до інших злочинів на території держави, а також шукають спільників.

Фото , відео Національної поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео