Тамара Коблик

Міносвіти оголосило про зміни в порядку прийому на бакалаврат, магістратуру, докторантуру

Які зміни чекають на вступників

Вже зовсім скоро розпочнеться вступна кампанія. Міністерство освіти і науки України уже оголосило про зміни в порядку прийому на навчання. Зокрема, зміни стосуватимуться вступу на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра та доктора філософії/доктора мистецтва. Варто зауважити, що ці зміни зумовлені воєнно-політичною ситуацією в країні. Про це пише 24.

Які зміни чекають на вступників

Міністерство освіти і науки України оголосило про зміни в порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра та доктора філософії/доктора мистецтва у 2024 році.

Серед основних нововведень:

    • Підвищення регіонального коефіцієнта. Заклади вищої освіти, розташовані у прифронтових та прикордонних областях, отримають підвищений регіональний коефіцієнт. Так, виші у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях отримають коефіцієнт 1,07, а у Дніпропетровській та Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області — 1,04. Для інших регіонів коефіцієнт залишається 1,00.
    • Вступ до магістратури. Для здобуття другої вищої освіти на рівні магістра вступ може відбуватися без ЄВІ та ЄФВВ, лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти, за винятком спеціальностей «Право» та «Міжнародне право».
    • Вступ до аспірантури. Для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва умовою є успішне складання ЄВІ у 2024 році з оцінкою не менше 150 балів за кожен компонент. Альтернативою може бути складання ЄВІ у 2023 році з оцінкою не менше 130 балів за тест з іноземної мови. Сертифікати, що посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру у 2024 році.

Які спецумови запроваджено для бакалаврів

Для бакалаврів, які планують вступити на магістратуру, МОН запровадило спеціальні умови.

Такі умови надають наступним категоріям студентів:

  • студенти, які зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території;
  • студенти, які живуть в населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії;
  • студенти, які живуть на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

Усі ці категорії можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру у тому ж закладі, де здобули ступінь бакалавра. Це можливо за спеціальностями, які користуються особливою підтримкою.

Якщо у закладі немає відповідної магістерської програми, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного закладу вищої освіти або закладу вищої освіти у Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Нагадаємо, МОН стурбоване рекордною кількістю чоловіків, які вступають на магістратуру та аспірантуру у 2024 році.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео