Міський голова Чорткова закликав вакцинуватись від дифтерії (відео)

123

Міський голова Чорткова Володимир Шматько разом із лікарями Чортківського Центру первинної медико-санітарної допомоги зняли відео на площі Героїв Євромайдану та закликали мешканців міста та району вакцинуватись від дифтерії.

Чим же ж небезпечна дифтерія? Перш за все – ускладненнями: інфекційно-токсичним шоком, міокардитом, поліневритами, парезами, паралічами, нефритами. Це захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, вражає найчастіше ротоглотку, рідше дихальні шляхи, очі, вуха, статеві органи та шкіру. На мигдаликах утворюється білувато-жовтий або сірий наліт, який важко знімається шпателем, дає кровоточивість у місці зняття. Цей наліт може поширюватися на верхнє піднебіння, язик, ясна, задню стінку глотки, щоки. Часто збільшуються лімфатичні вузли та набрякає шия. У невакцинованих має місце токсична та гіпертоксична форми. При токсичній формі на 2-5 добу часто розвиваються міокардит та параліч дихальних м’язів, що небезпечно для життя. При гіпертоксичній формі хворий помирає ще до розвитку ускладнень.

Успіх лікування залежить від своєчасного введення антитоксичної сироватки. Її кількість в Україні обмежена – 200 доз, а у Тернопільській області – лише 8. Тому медики акценують увагу на вакцинації.

У Чортківському КНП «ЦПМСД» щоденно вакцинують від дифтерії, у суботу теж. Звернувшись до сімейного лікаря, ви отримаєте інформацію про те, яку саме вакцину необхідно ввести вам чи близьким і за якою схемою. Серед захворілих – більшість дорослих. На даний час є в наявності вакцини для різних вікових груп. Метою вакцинації є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії. Ми зможемо попередити епідемію, якщо буде вакциновано 95% населення. Зробіть щеплення, захистіть себе та рідних.

За інф. ЧМР

Фото – скріншот з відео

Вибір читачів за тиждень

Відео