Оксана Бучко

Місто на Тернопільщині перевершило Львів та Київ

806512_1_w_590

Теребовля у новелі Назарія Заноза отримала перемогу серед творів про інші українські міста. Автору із Тернопільщини поставили найвищі бали у конкурсі «Новела по-українськи». Його робота під назвою «Фелішберто» про 17-річного хлопця, який біжить від сільських хлопців місцями Теребовлі, визнали найкращою серед 300 новел інших авторів.

Назарій переміг із відривом у 4 бали, отримавши найвищі оцінки від чотирьох із семи суддів, а також нагороду - 5 тис. грн.

Перемогу автор присвятив рідним людям і рідному місту. Він дуже радіє, що про Теребовлю прочитають як про цікаву місцевість, де вирує життя.

- Цього року обов’язковою умовою було те, аби новела відбувалася в українському місті, - розповідає Назарій Заноз. - Як на мене - це прекрасна нагода розповісти про наші малі міста. Вони не менш цікаві, ніж мегаполіси, але уваги до себе мають дуже-дуже мало. А коли в якихось книжках раптом дія відбувається в Малому Бурзі, то описаний він часто жахливо, так, ніби там немає життя та нічого цікавого. Тому я одразу знав, що писатиму про Теребовлю й спробую розповісти про неї небанально. Дуже радію тому, що перемогла саме новела про рідне місто. А ще – друге місце зайняв текст про Мелітополь, а новели про Київ, Львів та інші розрекламовані міста опинилися позаду. Насправді в Україні дуже багато цікавих малих міст, і сподіваюся, що надалі автори з таких місцевостей охочіше писатимуть про свої населені пункти. Так само тішить те, що це вже друга перемога у конкурсі людини, причетної до Школи журналістики УКУ.

У сюжеті новели Теребовля описана через знання Фелішберто, який так орієнтується у маршруті втечі. Він згодом втікав би і з Теребовлі, якби не зустріч із прекрасною Марією.

Текст можна прочитати ТУТ.

Довідково:

806512_3_w_590
806512_3_w_590

Назарій ЗАНОЗ: 29 років, журналіст, письменник, музикант. Народився 7 лютого 1988-го в місті Теребовля на Тернопільщині. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка й магістерську програму з журналістики Українського Католицького університету у Львові. Автор есеїв, короткої прози, публіцистики, неримованої поезії. Пише колонки для видань Радіо Свобода, Збруч, Zaxid.net. Постійний учасник літературних фестивалів, фіналіст конкурсів прози, поезії й есеїстики. Твори перекладені англійською, німецькою, кримськотатарською та російською мовами. Автор музичних проектів Mystic Hero, The Owlest, Terebovlya Imaginary Orchestra. У соцмережах веде альтернативний тлумачний словник української мови «Гра слів» – «коли слова виходять із нашого впливу й починають гратися нами». Наприклад, навіювання – це процес нарощення вій, котельня – сильна та незалежна жінка, краля – злодюжка, підморгувати – підпрацьовувати в морзі, а середньовіччя – це криза середнього віку. Твір на конкурс надіслав утретє. 2013 року вже був фіналістом «Новели по-українськи» з текстом «Толік». Живе в Теребовлі. Неодружений.

Довідка за інформацією журналу «Країна»

Фото: журнал «Країна»

Вибір читачів за тиждень

Відео