Тамара Коблик

5 травня можна буде спостерігати місячне затемнення

Явище триватиме 4 години і 18 хвилин - це перше місячне затемлення у цьому році

Перше в цьому році напівтіньове затемнення Місяця відбудеться в травні. Воно закриє коридор затемнень 2023, який розпочався наприкінці квітня. Коли буде місячне затемнення і чи зможемо ми його спостерігати, пише УНІАН.

Напівтіньове місячне затемнення - що це таке

Напівтіньове місячне затемнення - це момент, коли на місячний диск падає лише зовнішня тінь Землі, напівтінь. Тобто, це затемнення не повне - для повного потрібно, щоб Сонце, Земля і Місяць перебували на одній лінії.

Де і коли буде місячне затемнення

У ніч з 5 на 6 травня 2023 року жителі більшої частини Європи, Африки, Азії та Австралії зможуть спостерігати глибоке напівтіньове місячне затемнення. Побачать його і в Україні. Явище триватиме 4 години і 18 хвилин - з 17:14 до 21: 31 за київським часом.

Як буде виглядати місячне затемнення

Пік затемнення прогнозують на 19:22 - у цей час можна буде побачити неозброєним оком потемніння краю Місяця, тобто тільки ту частину місячного диска, яка знаходиться в півтіні.

5 травня в півтіні буде знаходитися велика частина Місяця, тому затемнення називають глибоким напівтіньовим. У середині затемнення поверхня Місяця може стати темного і коричневого кольору замість звичайного білого.

Щоб добре побачити місячне затемнення погода повинна бути ясною, а в мегаполісі його потрібно спостерігати подалі від висоток.

Наступне таке ж глибоке напівтіньове затемнення відбудеться у вересні 2042 року.

Нагадаємо, рожеве сяйво спостерігали у небі над Тернопільщиною.

Читайте також: Поцілунок планет: ще день тернополяни можуть побачити унікальне явище (фото)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео