Юлія Пацкаль

Мобілізація на Тернопільщині: чому поліція супроводжує працівників військкомату, які вручають повістки

Стосовно ухилянтів від мобілізації порушують кримінальну справу

Правоохоронці не мають права вручати повістку, але можуть бути присутніми при цьому задля охорони громадського порядку. Про це в ефірі ІНТБ розповів начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

Ніхто з правоохоронців нікому не заломить руки й силою не запхає в автобус, або безпідставно застосує силу чи спецзасоби. Ми беремо участь в процесі, коли військові роздають повістки. До нас військкомат звернувся за допомогою в забезпеченні громадського порядку, тому що поліція згідно з законом “Про Національну поліцію” має право звернутися до людини та попросити не порушувати громадський порядок. Тому поліцейські завжди присутні в таких випадках, але це є і гарантія людей, що військові не перевищать свої повноваження. Правоохоронці присутні з боді камерами, які вмикають при конфліктних ситуаціях. 

За словами очільника поліції області, стосовно ухилянтів від мобілізації порушують кримінальну справу.

Стаття 336 ККУ “Ухилення від мобілізації”- це підслідність поліції. Якщо відповідні процедури щодо цієї особи здійснені військкоматом, і вона ухиляється умисно від мобілізації, тоді ми порушуємо кримінальне провадження. Збираємо документи, йдемо до прокуратури, погоджуємо оголошення про підозру, і якщо така особа ухиляється - оголошуємо в розшук, - пояснив Олександр Богомол.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео