Оксана Бучко

Молодь на Тернопільщині стримуватимуть від виїзду із сіл

6FDBD432-3917-4E92-A439-84067CCA4A21

Освітню програму «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» розробили для реалізації у селах Тернопільщини представники Освітньо-аналітичного центру розвитку громад спільно з Тернопільським національним економічним університетом. Таким чином хочуть зупинити виїзд молоді із сіл. Адже причиною таких переїздів у міста, а із міст за кордон, вбачають у відсутності правильного бачення перспектив діяльності.

- Нещодавно ми із волонтером Корпусу Миру Mary Roy Fasano спілкувались з молодими людьми Нового Села (Тернопільська обл.), - пише у Facebook керівник Освітньо-аналітичного центру розвитку громад Максим Черкашин. - На запитання: «Хто з вас планує залишитись в селі?» з 12-ти учасників жоден не відповів позитивно! А хто власне займається молоддю в громадах? Десь активісти-самоучки, які відвідали декілька тренінгів, у них загорілись очі і вони намагаються щось змінити. Або місцева влада, на яку покладені функції з реалізації державної та регіональної молодіжної політики. На практиці це, як правило, педагог, КВНщик або колишній молодіжний активіст. Як можуть ефективно працювати з молоддю в громадах ті, хто цьому не навчений? На сьогодні максимум, що дає наша освіта – це адміністративний чи муніципальний менеджмент.

У комплексній освітній програмі для роботи з молоддю в селах поєднають класичну науку з тренінгами. Допомагав складати програму заступник міністра Молоді та спорту України Олександр Ярема.

- Ми хочемо дати ті знання і навики, які допоможуть працівникам органів місцевого самоврядування і молодіжним лідерам краще розуміти і співпрацювати з молоддю, - додає Максим Черкашин. - Разом створювати такі умови, щоб молоді люди бачили перспективу розвитку саме у своїй громаді!

Як зазначила Mary Roy Fasano, проблема «інформаційної обмеженості» стосується різних вікових категорій у громадах Тернопільщини. Тому навчальні програми повинні бути у пріоритеті заходів для розвитку ОТГ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео