Ми не проти колгоспу, але не в нашому селі

У Кременці відбулася консультація з громадськістю щодо об’єднання територіальних громад Тернопільської області.

Громадськість була представлена в основному головами сільських рад Кременецького району, в тому числі й із запроектованої Почаївської територіальної громади. Крім них, взяли участь в засіданні представники Шумського району, які бажають долучитися до Кременецької територіальної громади, голова Кременецької райради, помічник народного депутата Михайла Головка Василь Габор та кілька чиновників РДА і кременецьких депутатів різних рівнів. Консультацію проводив директор офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування та децентралізації в Тернопільській області Віктор Литвинчук та його помічник. 
Від самого початку стало зрозуміло, що термін Закону України «добровільне об’єднання» був упущений з назви заходу не випадково – ні про яку добровільність не йшлося. Громади до 15 липня цього року повинні об’єднатися відповідно до методики, затвердженої КМУ та розробленим на її основі Тернопільською ОДА перспективним планом формування територій громад Тернопільської області.

«Або ви, пацани, працюєте, або пішли з пляжу», – безапеляційно заявив Віктор Литвинчук головам сільських рад. Іншим, як грайливо натякнув обласний директор реформ, слід «шийку скрутити». Ще консультант розповів селянам, як то в свій час було добре кріпакам у пана, та так, що вони не хотіли його покидати навіть після скасування кріпосного права.

Наприкінці зустрічі Литвинчук договорився до того, що план зараз треба схвалювати таким, як є, а потім вносити до нього необхідні зміни і доповнення. Як він це собі уявляє після затвердження КМУ, чиновник присутнім не пояснив.
Проте перед паном з Тернополя сиділи не пацани і не кріпаки, а поважні представники сільських громад. Вони відповіли йому, що пляж треба починати очищати з Києва, а не з них. Село буде повністю самодостатнім, якщо держава віддасть ті кошти, які вона збирає з селян та обіцяє повернути після об’єднання громад.

Голова одного з приміських сіл повідомив: люди говорять, що реформу проводять київські євреї, щоб забрати їхню землю. Було дуже багато запитань до консультанта, на які він не зміг дати задовільної та зрозумілої відповіді або ж відказував: «Не беріть на себе те, що вас не стосується». «Нас стосується все, що має відношення до нашого села», – консультували вже сільські голови заїжджого просвітителя. 
Олії у вогонь долив Василь Габор – він прямо пов’язав нехарактерний для уряду шалений темп територіальної реформи із зняттям з наступного року мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та закликав селян не піддаватися на владний шантаж, щоб не закривалися сільські школи, ФАПи та дитсадки, щоб не спорожніло українське село – колиска української нації. 
Користаючи з нагоди, проконсультувався з громадою і я: «Чи голосувати мені на сесії Тернопільської облради за схвалення перспективного плану формування територій громад області за даних обставин без достатнього економічного обґрунтування та без врахування думки громад?» «Ні!» – була рішуча і одностайна відповідь зали. 

Віктор Чубатий, депутат Тернопільської обласної ради
фракція ВО «Свобода».

Джерело: vk.com/typic_kremenets 

Вибір читачів за тиждень

Відео