Орест Сарматський

Гігантські помідори вирощує мешканець Тернопільщини (фото)

238669635_878708146067192_8355142976510457386_n (Copy)

Диво-помідори вирощує житель села Нападівка на Тернопільщині.

Про це у Фейсбуці повідомляє «Сільський господар плюс».

- Коли їхати дорогою Ланівці-Вишнівець, то ще здалеку видно чепурну хату Сидоруків. Біля воріт у ящиках на лавці - велетенські червонобокі, жовті та рожеві помідори. Тож кожен, хто проїжджає цією трасою, неодмінно зупиниться, щоб помилуватися квітковою оазою і посмакувати пасльоновою насолодою. Добре знаючи, що ароматні томати господар вирощує без «хімії», їх також охоче розкуповують односельці та мешканці Ланівців, - йдеться у дописі.

Також повідомляється, томатна справа для Олексія Сидорука стала улюбленою зовсім випадково. І заслуга в цьому його бабусі Марії, яка живе у сусідньому селі.

- Бабця здавна вирощувала помідори і завжди мене ними пригощала, Однієї весни у неї залишилося кілька кущів розсади і вона запропонувала мені посадити її на своєму городі. Я погодився, а вже влітку зібрав свій перший урожай. На диво, помідори вродили дуже рясно, вистачило і свіжими посмакувати, і на зиму заготовити. А частину врожаю навіть продати. Побачивши у цій справі позитивний результат, наступного року я вже посадив п’ятсот кущів. Нинішнього ж сезону їх назбиралося дві тисячі двісті. Для них біля хати я виділив дванадцятих сотих землі. Поруч висадив пів тисячі кущів червоного перцю, - розповідає Олексій.

За його словами, зазвичай у родині томатами ласують вже на початку липня. Однак цьогорічна холодна весна дещо відтермінувала урожай – його почали збирати у другій половині літа. Утім це аж ніяк не вплинуло на кількість плодів. З одного куща Олексій збирає в середньому п’ять кілограмів помідорів, найбільший з яких заважив 1 кг 300 г.

- Щоб сподіватися на добрий урожай, теплої погоди замало.

Важлива умова – добротний садивний матеріал. На моїй ділянці найкраще зарекомендували себе такі сорти, як Волове серце, Апельсин, Мікадо, Гравітет. Здебільшого насіння я купую у магазині в Ланівцях, частину заготовляю сам, - додає господар.

Підготовку до нового сезону господар розпочинає одразу після закінчення попереднього. Восени вносить у грунт перегній. В середині зими теплиці висіває в насіння. Перед тим для дезінфекції замочує його в розчині марганцівки. Згодом пересаджує рослини у розсадник. Дочекавшись, коли минуть весняні заморозки, зрілу розсаду переселяє у відкритий грунт.

А яка це «вища математика» – кілька разів за сезон просапати рослини, біля кожної забити кілок і підв’язати її до нього, підживити помідори курячим послідом, провести пасинкування, видалити зайве листя, подбати про профілактику фітофтори. Благо, що не треба на город носити у руках відра з водою – Олексій облаштував там систему крапельного зрошення.

За такий дбайливий догляд томатні кущі щедро віддячують своєму господарю. Багатого урожаю вистачає для салатів, консервацій, а найбільше – для приготування томатного соку.

- Мої знайомі спеціально замовляють помідори, щоб готувати з них сік. Напій виходить дуже смачний і ароматний, а все тому, що плоди надзвичайно соковиті. І що головне – на відміну від купованих на ринку вирощені на моїй грядці плоди дійсно пахнуть помідорами. Таких смачних і запашних я ще ніколи не куштував, - розповідає огородник.

Зараз, окрім збирання урожаю, в Олексія Сидорука триває ще один відповідальний період – заготівля насіння. Для репродуктивних потреб він вибирає найкращий кущ із найстиглішими екземплярами. Поміщає їх на два тижні у каструлю, потім вибирає насіння, промиває на ситі під проточною водою, викладає на картон і ставить на сонце, щоб висохло.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео