Ростислав Фук

На будівлі мистецької школи на Тернопільщині відкрили барельєф загиблому Герою (фото)

Барельєф виконало подружжя митців із Києва Ольга та Яків Біленки

Барельєф загиблому Герою Василю Мармусу відкрили на будівлі Чортківської мистецької музичної школи. Про це повідомили на сторінці Чортківської міської ради.

Нагадаємо, Василь Мармус був випускником цієї музичної школи, у червні її перейменували на його честь.

Урочисто відкрила барельєф своєму татові донька Василя Софія.

Барельєф виконало подружжя митців із Києва Ольга та Яків Біленки, які через повномасштабне вторгнення покинули свою домівку та оселились у Чорткові.

На барельєфі Василь зображений разом із своєю одвічною супутницею – бандурою. Він був не лише хорошою людиною, а й гарним музикантом: грав на акордеоні, губній гармоніці, тромбоні, але особливо люди затамовували подих, коли Василь брався за бандуру, – йдеться в повідомленні.

Також Чортківській мистецькій музичній школі ім. Василя Мармуса подарували скульптурну композицію «Вставайте, кайдани порвіте!». Це одна з найвидатніших робіт відомого закарпатського митця Анатолія Сакалоша. Виготовлена з дерева кобза, на якій руки, що розірвали кайдани, грають на струнах із колючого дроту.

«Вставайте, кайдани порвіте!» – одна з найвидатніших робіт відомого закарпатського митця Анатолія Сакалоша

Як писав Терен, Василь Мармус загинув 12 вересня 2022 року у боях за визволення Харківщини. Його батько – Володимир Мармус – відомий громадсько-політичний діяч, учасник національно-визвольних змагань, член легендарної «Росохацької групи», яка в ніч на 22 січня 1973 року вивісила у Чорткові українські прапори. За це його засудили до 6 років позбавленні волі у колонії суворого режиму з наступним засланням на 5 років.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео