На честь відомої тернополянки, яка нещодавно померла, вийде книга

116366224_2873861102725348_5943412602577483096_o

Відомій тернополянці Ірині Максимів, яка нещодавно померла, присвятять книгу із її спогадів.

Нагадаємо, на 88-році життя померла тернополянка Ірина Максимів, яка зіграла головну роль у фільмі про Голокост, головним режисером якого був Стівен Спілберг.

Тарас Циклиняк, який і повідомив про смерть пані Ірини, здивований, адже дуже багато людей відгукнулися на цю сумну звістку. Така реакціястала для нього ще більшим стимулом закінчити книгу спогадів Ірини Максимів.

– Вона буде великою в об’ємі і складатиметься із 5 глав. Залишилося опрацювати сотню записів. Наразі під руками лежить 214 ст. робочого тексту. Якщо все це густо перемішати із старими світлинами, то 400 ст. буде точно. Дуже надіюся, що вдасться завершити роботу до кінця серпня.

«Дитинство Ірусі Саїк» – книга про довоєнний Тернопіль, його мешканців, події, вулиці, будинки... Книга-путівник. Так само, як у «Махабунді» тут буде максимально збережено мову оригіналу.

зАкришка, полЯрес, псИха, мамця, баняк, єнза, цабанити, я тебе зара пІрву, тлущ... десятки та сотні архаїзмів (в тому числі суржику) і ніяких тлумачних словників.

Умисно не хочу робити із книжки довідник. Якщо вам щось буде незрозуміло, то так воно і має бути.

Ця, здавалося б цілком приватна історія-спогад, є чудовим пам’ятником поколінню 1860-х (бабці), 1880-х (тато), 1900-х (мама, вуйцьо, цьоця) та 1930-х (пані Ірини, її чоловік, братик Миколя) років. Дууууууууууууууууууууже густий зріз. Звички, традиції, мова, пріорітети, світогляд... Чого там тільки нема.

Дивно те, що відчуття цінності зібраного матеріалу було ще у 2014-му році. Розуміння не було. А відчуття було.

Другою та останньою книгою буде ще одна збірка, об’єднана темою довоєнного Тернополя. Гарне, круте, презентабельне видання. Усі матеріали зібрано, описано, вичитано. Зараз матеріал перебуває на етапі верстки. Про всіх причетних до цього проекту повідомлю, коли завершимо, – написав Тарас Циклиняк у соціальній мережі Facebook.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео