Орест Сарматський

На дослідження термостійких культур виділено майже $6 млн (Агро-новини)

серп27

Професор агрономії та садівництва в Університеті Небраска-Лінкольна Харкамал Валіа,  отримав грант від Національного наукового фонду на суму $5,78 млн, щоб дослідити вплив нічних високих температур на пшеницю та рис.

Стрес високих нічних температур може призвести до серйозних втрат у врожайності та якості сільськогосподарських культур. Ці втрати особливо високі для пшениці та рису, двох головних зернових культур у світі, повідомляє сайт Аgropages.com.

Протягом чотирирічного проекту команда професора буде досліджувати гени пшениці та рису, щоб визначити генетичні маркери та фізіологічні характеристики, пов'язані з тепловою терпимістю.

2701
2701

Команда буде використовувати складну систему фенотипізації на основі зображення, яка обробляє зображення рослин з високою роздільною здатністю, під час імітованих нічних умов.

Програмне забезпечення обробляє зображення, виявляючи щоденні відмінності між різновидами, невидимі для людського ока.

Найдрібніші варіації з відмінностями в генетичному складі кожної рослини дозволять команді ідентифікувати гени, відповідальні за теплову толерантність.

«Ми сподіваємось отримати краще фізіологічне та генетичне розуміння реакцій на теплові стреси. Ці знання сприятимуть розвитку сільськогосподарських культур стійкіших до вищих температур з точки зору врожайності та якості», — заявив професор.

Буковинські садівники шукають нові ринки збуту

Українські фермери Буковини стурбовані, бо не знають, де збувати продукцію.  Тут заготовляють найбільше яблук.  Садівники не отримують державної підтримки з 2014 р., та місцеві аграрії не просять грошей, їм потрібна дипломатична підтримка та нові ринки збуту.

Про це ідеться в сюжеті fakty.ictv.ua.

Фермери просять у держави підтримки, щоб питання збуту фруктів і ягід вирішували на державному рівні. А також здешевлення кредитів на техніку для обробки садів.

«Ринку фруктів зараз практично немає, раніше частину продавали в Росію, адже Європа на свої ринки не пускає, тому буковинські фрукти закуповують вітчизняні мережі за мінімальну ціну», — ідеться в повідомленні.

2702
2702

Тільки у  Сокирнянському районі 130 аграрних підприємств в яких під садами 9 тис. га. У цьому районі родина фермерів із 3 га може заробити 50-60 тис. грн.

Нині садівники Буковини дивляться в сторону світового ринку. Уже зараз частину яблук вдається постачати  до Саудівської Аравії та Індонезії. За їхніми словами, ринок Азії для наших аграріїв був би найперспективніший.

Експерти ЄС порадили, яким має бути новий український закон про захист рослин

Експерти ЄС разом із представниками Держпродспоживслужби підготували проект структури і можливого змісту правових актів в якості проекту основи для подальшого написання закону в сфері захисту та карантину рослин, які будуть регулюватись одним законом.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Також були визначені відповідальні осіб для розробки проекту закону з боку країни-бенефіціара.

До складу робочої групи увійшли директор Державної служби захисту рослин Латвії Крістіна Ліфанова та директор Департаменту стратегії та методології Державної служби захисту рослин Латвії Модріс Фрікманіс, а також представники Держпродспоживслужби України.

2703
2703

Вибір читачів за тиждень

Відео