На Кременеччині розповіли, що зроблять на місці розстрілу євреїв (фото)

катеринівка

Пам’ятний знак обіцяють встановити на місці розстрілу єврейської громади у с. Катеринівка. У селі, котре було містечком Катербург, й до сьогодні збереглося єврейське кладовище. Можливо, поблизу нього згодом і постане пам’ятник, що нагадуватиме про трагічні сторінки історії краю.

- У роки німецької окупації єврейська громада Тернопільщини була майже вся винищена. Сьогодні місця масового знищення євреїв «окультурюються», на них встановлюються пам’ятні знаки. Голова Кременецької районної ради Володимир Стефанський здійснив виїзд в с. Катеринівка для огляду місця масового розстрілу євреїв. Надалі на цьому місце буде споруджено пам’ятний знак, – повідомляють у Кременецькій районній раді.

катеринівка1
катеринівка1

Те, що масовий розстріл єврейської громади справді був у Катеринівці підтверджує кандидат історичних наук, викладач Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка Олександр Соловей.

- У центрі села зберігся єврейський цвинтар. Розстрілювали представників єврейської громади під час Другої світової війни за межами села, в урочищі «Кримки», – каже науковець.

катеринівка2
катеринівка2

Довідка: За даними «Енциклопедії Голокосту», під час нацистської окупації на території області загинуло 132 тис. євреїв (із 540 тис. євреїв, що населяли Галичину до початку німецько-радянської війни). Більшість з них загинули до літа 1943 р. Більша ж частина представників місцевої єврейської громади була знищена внаслідок масових розстрілів поблизу місць примусового утримання.

Катеринівка (Катербург), Велико-Дедеркальський (тепер Шумський) район Гетто. Початок 1942-липень 1942 рр. Тут перебувало понад 300 євреїв. Гетто було обгороджене дерев’яним парканом заввишки 1,5-2 м. Мешканцям забороняли підходити до євреїв і передавати їм харчі. У липні 1942 р. гестапо з с. Білокриниця розстріляло тут 307 євреїв.

Фото Кременецької районної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео