Орест Сарматський

На Київщині живе справжня качка-рекордсменка (Агроновини)  

2101 (Copy)

У Київській області качка Глаша встановила Національний рекорд як найстаріша качка України. Їй нещодавно виповнилося 25 років. Про рекорд повідомила Лана Вєтрова – керівник Національного реєстру рекордів України, пише SEEDS. 

Відомо, що один качиний рік дорівнює приблизно п’яти людським, тож умовно Глаша – 125-річна бабуся. Глаша породи Українська Сіра Чубата.

– Є наукові дослідження, які свідчать, що качка може дожити до 20 років при дуже хорошому догляді. А качці Глаші просто в житті пощастило з господарем, – написала Лана Вєтрована своїй сторінці у Facebook.

Господар качки з містечка Узин на Київщині, хоч і має на подвір’ї курочок, качок і кроликів, любить їх всіх, розмовляє з ними, і ніколи навіть думки не мав їх вбивати, щоб вживати в їжу.

Відтепер Глаша офіційно визнана найстарішою свійською качкою в Україні.

Джерело: www.seeds.org.ua

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Вчені з’ ясували як керувати рослинами за допомогою смартфона

Вчені розробили технологію, завдяки якій можна керувати рослиною Венерина мухоловка (лат. Dionaea muscipula) за допомогою електричних сигналів зі смартфона.

Дослідники розраховують, що їх відкриття можна буде використовувати в різних сферах: від робототехніки до захисту навколишнього середовища.

Дослідник із Сінгапурського технологічного університету Наньян (NTU) Луо Іфей під час демонстрації показав, як сигнал зі спеціального додатка на смартфоні, відправлений на прикріплені до рослини мініатюрні електроди, “змушує” її закривати свою пастку, немов вона зловила комаху.

— Рослини схожі на людей, вони генерують електричні сигнали. Ми розробили неінвазивну технологію, що дозволяє фіксувати ці сигнали з поверхні рослин, не пошкоджуючи їх, — пояснив Луо.

Вчені змогли видалити пастку з Венериної мухоловки і приєднати її до руки робота, щоб під час подавання сигналу та могла зловити щось настільки ж тонке й легке, як шматок дроту.

Завдяки цьому, за словами дослідників, пристрій можна використовувати як більш екологічно чистого “м’якого робота” (англ. Soft robot), здатного ловити тендітні предмети. Також вони розраховують, що цю технологію можна буде використовувати для фіксування сигналів, що виходять від рослин, наприклад, про різні аномалії або потенційні захворювання до того, як проявляться повноцінні симптоми.

Крім того, зазначив Луо, вони вивчають можливість використовувати рослини як живі датчики для моніторингу рівня забруднення навколишнього середовища. Утім, за його словами, перш ніж така технологія почне використовуватися в комерційних цілях треба пройти ще довгий шлях.

Ентузіасти ж, які займаються продажем венериної мухоловки, схвалюють такі дослідження.

Джерело: www.seeds.org.ua

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео