«На одну книгу була черга із 20 охочих»: тернопільській бібліотеці бракує коштів на придбання книг

Фінансування книжкових видань зменшилося після початку війни в Україні. Нині допомогти бібліотеці можуть небайдужі тернополяни, подарувавши прочитані книги чи здавши на макулатуру російську літературу

Коштів на придбання нових книг бракує Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Відтак до вирішення цієї проблеми просять долучатися тернополян та колектив бібліотеки. Можна підтримати бібліотеку, подарувавши їй власні книги, або здати на макулатуру російську літературу, гроші за яку використають на купівлю нових видань. 

Раніше до бібліотеки надходили всі необхідні новинки, проте після початку війни фінансування зменшилося, розповіла Терену головна бібліотекарка відділу міського абонемента Тетяна Ковалькова. За її словами, деякі популярні книжки є лише в одному примірнику, а попит на них дуже великий. 

До прикладу, за перекладом «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» Тейлор Дженкінс Рід була черга із 20 охочих, до однієї з читачок книга дійшла аж через рік. Також у черзі за книгою Марини Левкової “За перекопом є земля” було понад 10 читачів, й інші новинки є лише в одному примірнику,  – розповідає бібліотекарка. 

Молодь почала активніше читати

Книг класиків літератури таких авторів, як Ремарк і Хемінгуей достатньо, проте нове покоління все більше цікавлять новодруки.

Добре, що молодь ще читає літературу в паперовому форматі. Із початком повномасштабної війни молодь дуже активізувалась і почала приходити до нас в бібліотеку. Ми це помітили і радіємо, тому ця категорія читачів, яка була трохи далека від книжок, зараз почала активно читати художню літературу. Побачили новинку і вже приходять до бібліотеки, не всі спроможні купити такі дорогі книжки. А ми не можемо задовольнити попит, бо в нас один примірник, – каже Тетяна Ковалькова.

“Із початком війни в Україні молодь дуже активізувалась і почала частіше приходити в бібліотеку”, – каже Тетяна Ковалькова

Серед книг, які хоче придбати бібліотека багато авторів, які зараз воюють, але попри це видають власні книги.

Нас тішить те, що запитують про літературу військової тематики: сьогодення, те, що відбувається зараз в Україні, російсько-українська війна. І є автори, в тому числі наші тернопільські автори, до речі, які воюють, і які вже почали писати книжки. От ця література так само популярна, і молодь її читає — зазначає бібліотекарка

Крім цього є потреба в спеціалізованій літературі - ґрунтовних наукових, академічних виданнях, адже бібліотека також і наукового спрямування.

Вже зібрали понад 2,5 тонни макулатури 

Видавництва зараз активізувалися, навіть попри війну, книги виходять, проте коштів для їх придбання не вистачає. Тому колектив бібліотеки шукає шляхи вирішення цієї проблеми.

Ми вирішили, щоб тернополяни приносили нам на макулатуру російськомовну, неактуальну, не придатну для використання літературу, яку вони не хочуть мати вдома. Ми її переглядаємо і здаємо на макулатуру, а натомість купуємо нові книжки в перекладах на українську мову або україномовних авторів. Так, ми вже зібрали десь до 2,5 тонн макулатури, – каже Тетяна Ковалькова.  

Тернополянин Антон Марчевський приніс російську літературу, аби здати на макулатуру

На зібрані з макулатури гроші  у бібліотеці закупили понад 100 новинок художньої літератури. Їх намагаються знаходити за меншою вартістю – на онлайн ресурсах або напряму з видавництв.

Дарують книги, які купували по 400-500 грн

У нас зараз діє благодійна акція «Пожертвуй бібліотеці книгу», яка почалася в червні і триватиме до Всеукраїнського дня бібліотек 30 вересня. Нам приносять книжки, які купували про 400, 500 гривень, особливо молодь. Прочитали і нам принесли. Долучилися до акції навіть з Канади, – говорить Тетяна Ковалькова.

Фото з заходу, присвяченого Міжнародному дню благодійності, де книгозбірні пожертвували 459 книжок

У межах акції «Пожертвуй бібліотеці книгу», яку ініціював директор обласної універсальної наукової бібліотеки Валерій Бачинський. Вже зібрали близько 600 примірників. Хоча, як розповідає бібліотекарка, книги приносили й раніше.

Але я хочу сказати, що й до акції просто приходили тернополяни і дарували книги. Ми їм дякуємо. Ці книжки  вже віддали відділу комплектування. Їх будуть опрацьовувати, шифрувати, нумерувати і після цього вони з’являться в доступі для читачів, – зазначає вона.

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека ділиться своїми новинами та успіхами на вебсайті бібліотеки фейсбук-сторінці «Прочитай. Книгозбірня». Приносити книги для читання чи на макулатуру можна у бібліотеку за адресою: м. Тернопіль, бульв. Шевченка, 15

Автор: Дмитро Юрас

Фото: фейсбук-сторінка «Прочитай. Книгозбірня»

Вибір читачів за тиждень

Відео