Тамара Коблик

На Тернопільщині є унікальна скульптура святому Андрію Первозванному (фото)

Вирізьблену із каменю скульптуру встановили понад століття тому - у 1899 році

Сьогодні, 30 листопада, християни відзначають свято на честь св. ап. Андрія Первозванного. На сторінці Тернопільського обласного центру охорони пам'яток культурної спадщини у фейсбуці розповіли про унікальну скульптуру Христового апостола Андрія Первозванного, який, за переказами, передрік постання на київських горах міста із багатьма церквами.

У 1899 році у селі Красносільці на Тернопільщині (Збаразька територіальна громада) було встановлено скульптуру св. Андрія, яка є унікальною на теренах області. Ця скульптура увійшла до ілюстрованого альбому-каталогу ”Сакральна скульптура Тернопільщини”, який був виданий Центром памʼяток у 2020 р.

Вирізьблений із каменю апостол зображений розіп'ятим на т.зв. Андріївському хресті. Невідомий скульптор майстерно виконав усі фрагменти своєї роботи. Зокрема, на тілі мученика видно напруженість м'язів і водночас незламність його постаті. Виглядає, що святий, хоч похилений, та все ж живий. Ми чітко бачимо знаряддя смерті - деревʼяний хрест; мотузки, якими прикований страчений; пояс, на якому звисає здертий одяг. Висота скульптури - 1,7 м.

Фігура стоїть на постаменті висотою 1,4 м. Він також являє собою мистецьку роботу. На двох його сторонах вирізьблені барельєфи. На одній - Ісус Христос із Пресвятим Серцем, який благословляє своєю рукою. З другого боку постаменту зображена жінка з покритою головою, яка молиться зі складеними руками. Можливо це Богородиця, або ж якась свята (на постаменті нечітко видно викарбуване імʼя, ймовірно - ”Ксенія”).

Ісус Христос із Пресвятим Серцем, який благословляє своєю рукою

Барельєф жінки з покритою головою, яка молиться зі складеними руками. Можливо це Богородиця, або ж якась свята (на постаменті нечітко видно викарбуване імʼя, ймовірно - ”Ксенія”)

Також фахівці спробували відчитати написи на постаменті. Там зазначено ім'я фундаторки скульптури та дату її створення.

Повний текст можна інтерпретувати так:

СВ. АП. АНДРЕЙ.

НА ХВАЛУ І ЧЕСТЬ

Г.Б. СООРУЖИЛА

Р.Б. АННА

РУТЕЦКА

ЧАДАМЬ(И?) СВОИМ

А(.?)(В/Н?)(А/Д?)(Н/Р?)(С/Е?)(О?)М(Ь?) І КСЕНІ(?)

КРАВЧУК(Ь/А?) Р. 1899.

Коментарі :

* Г.Б. = Господа Бога.

** Р.Б. = Раба Божа.

*** ЧАДАМ = дітям. (далі напевно вказано чоловіче та жіночі імена та прізвище).

**** Р.(Б.?) = року (Божого?).

***** Деякі літери можливо були кимось невірно поправлені.

Фото зі сторінки Тернопільського обласного центру охорони пам'яток культурної спадщини у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео