Оксана Бучко

На Тернопільщині кураторкою у проєкті Педана стане відома вчителька фізкультури

Оксана Юрків з Козови минулого року стала кращою вчителькою фізкультури України.

Вчителька фізкультури Козівської гімназії ім. В. Герети, яка виграла щорічну вчительську премію Global Teacher Prize Ukraine 2021 Оксана Юрків, очолила підрозділ JuniorZ на Тернопільщині. Це освітній проєкт шоумена Олександра Педана, мета якого популяризація здорового та активного способу життя серед школярів та студентів. 

Оксана Юрків розповідає, що уже втілювала раніше елементи проєкту в школі, а також нещодавно витратила кошти своєї премії у цьому ж напрямку.

- Загалом, в Україні на проект JuniorZ виділили близько 150-ти мільйонів, - говорить Оксана Юрків. – Ми ще не знаємо, як ці кошти розподілять між областями. Тому чітких планів наразі немає. У будь-якому разі це буде розвиток вужчих напрямків у спорті, аби кожна дитина могла займатись фізичною активністю, а не лише ті діти, які у майбутньому будуть спортсменами. Так, стандартні види спорту ніхто не відміняє. Але залучити дітей, які не хочуть виходити із гаджетів, навіть у прості ігри, вважаю дуже цінною роботою. Щиро дякую за довіру щодо участі у такому проєкті. Радію, що в нашій громаді так багато активних вчителів фізичної культури, яких ми чекаємо у нашій спільноті.

Премію у сумі 30 тис. грн вчителька витратила на м’ячі для корфболу (командна гра з м’ячем, багато в чому подібна до змішаного нетболу, - прим.авт.), який входить у список ігор для впровадження на уроках фізкультури від проекту JuniorZ.  Із фінансуванням також допомогла місцева влада, виділивши на закупівлю стійки для гри 10 тис. грн.

- Раніше зі своєї ініціативи я придбала в школу обладнання для петанку (один з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола, кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев’яної кулі, - прим.авт.), - додає вчителька. – Цю гру ми з радістю практикуємо на перервах, між модулями, навіть після уроків.

Також на фізкультурі у школах мають бути доступними фризбі, флорбол, бадмінтон, чирлідинг. Свого часу проект JuniorZ у Тернополі представив відомий телеведучий Олександр Педан, який провів розминку у стилі Fun up та зіграв із школярами матч у фризбі.

Фото з відкритих джерел.

Вибір читачів за тиждень

Відео