Ростислав Фук

На Тернопільщині одягнули у вишиванки пам'ятники Бандері і Лепкому (фото)

Над втіленням проєкту працювали понад два місяці

Вперше одягнули у вишиванки пам'ятники Степану Бандері і Богдану Лепкому у Бережанах 18 травня. Про це повідомили у відділі культури, туризму та релігій Бережанської міської ради.

У 2022 році громадська організація «Всесвітній день вишиванки» відтворила точну копію вишиванки,  яку носив колись Степан Бандера, за єдиною світлиною, на якій він був зображений у ній. Команда масштабувала орнамент з фото, провела кольорокорекцію, знайшла ідентичні орнаменти відповідного часу і регіону у проєкті «Вишивка в одязі видатних українців».

Унікальна сорочка виглядає цілком стильно і сучасно – з малюнком одного кольору, сіро-чорного, який вишито хрестиком, – йдеться в повідомленні.

Вишиванка Богдана Лепкого у жовтих, помаранчевих та червоних кольорах, техніка – низинка. Такий  візерунок поширений на Поділлі та Буковині.

Над втіленням проєкту вишиванки Степана Бандери (її ще називають бандерівською) та вишиванки Богдану Лепкому впродовж 2 місяців працювали: ініціаторка проєкту, начальниця відділу культури, туризму та релігій Бережанської міської ради Олена Мельничук, а також директорка Бережанського краєзнавчого музею Наталія Бойко та головна зберігачка фондів музею Вікторія Порохняк.

Ініціатори мають на меті наступного року розширити проєкт у громаді, залучивши вишивальниць до створення вишиванок пам’ятникам, погруддям видатних українців у населених пунктах Бережанської громади.

Фото відділу культури, туризму та релігій Бережанської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео