На Тернопільщині освятили храм, який колишній політв’язень відновив за власну пенсію (фото)

На відновлення храму Микола Горбаль витратив півтора мільйона гривень

У селі Литячі Товстенської громади освятили відновлений костел. Цей храм за гроші з пенсії та з допомогою меценатів відновив колишній політвʼязень, народний депутат України другого скликання Микола Горбаль. Про це пише Суспільне.

За його словами, костел освятили на честь Папи Івана Павла ІІ.

Відновлений і освячений костел у селі Летячі. Суспільне Тернопіль

Микола Горбаль над відновленням храму працював 7 років. Зараз чоловікові 83 роки. Він зберігає фото, де видно, як виглядала церква до відновлення.

 

Микола Горбаль показує, як виглядав костел до відновлення. Суспільне Тернопіль

 

Чоловік розповів, що храм збудований та освячений римо-католиками у 1887 році. Пізніше його будівлю використовувала радянська влада для колгоспу. Коли колгосп перестав працювати — храм став руїною та смітником. Оскільки римо-католицької спільноти у селі вже немає, церкву вирішили передати греко-католикам.

 

Микола Горбаль показав на світлинах, у якому стані був костел раніше. Суспільне Тернопіль

 

Це була руїна, а сьогодні святий храм. Я освятив його іменем Папи Івана Павла II. Я його ремонтував, не переробляв на церкву, а ремонтував, як католицький храм. Він може стати храмом для католиків, греко-католиків та православних. Думаю, він буде сприяти для обʼєднання християн України, — розповів Микола Горбаль.

На відновлення храму Микола Горбаль витратив півтора мільйона гривень.

До 400 тисяч було пожертв, а решту я помаленьку складав з пенсії, так що вдалося це зробити.

Настоятель храму отець Михайло Вітовський каже, у селі є каплиця, до якої приходили парафіяни греко-католицької церкви до того, як відновили храм.

Сьогодні щось таке найдорожче, найкраще записується на сторінках нашої історії. Ніхто б не подумав, що в цей храм, який був занедбаний, зруйнований, з якого колись зробили склад - ми підемо служити.

Настоятель храму отець Михайло Вітовський. Суспільне Тернопіль

За словами настоятеля храму Михайла Вітовського, у парафії є 35 парафіян.

Єпископ і митрополит Івано-Франківський владика Володимир Війтишин приїхав на освячення храму. Він народився у цьому селі.

Тут живуть дуже гарні люди. Як бачите, в тому розумінні, що змогли відновити таку святиню в такий час, де завжди був недостаток, криза, але для Бога віддають останнє.

 

Єпископ і митрополит Івано-Франківський Війтишин. Суспільне Тернопіль

 

Фото Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео