Ростислав Фук

На Тернопільщині перепоховали останки 600 римо-католиків (фото)

До кінця року на цвинтарі в Олієві на Зборівщині планують встановити пам’ятний знак

600 римо-католиків зі Стрийського цвинтаря у Львові перепоховали в селі Оліїв Зборівської громади, пише Волинський монітор.

Наприкінці листопада 2022 року на старий католицький цвинтар в Олієві перенесли останки 2 тис. римо-католиків із львівського кладовища. І ось через пів року сюди перенесли ще 600 поховань.

У заході взяли участь віцеконсул Генерального польського консульства у Луцьку Міхал Банась, голова Зборівської громади Руслан Максимів, староста села Оліїв Володимир Гончаренко, члени Польського центру культури та освіти імені професора Мечислава Кромпця в Тернополі, керівник археологічної експедиції науково-дослідного центру «Рятівна архіологічна служба» Інституту археології Національної академії наук України археолог Олексій Златогорський та жителі Олієва.

У громаді запевнили, що згодом завершать упорядкування території старого католицького цвинтаря

Поминальну месу провів парох римо-католицького костелу Божого Милосердя і Матері Неустанної Помочі ксьондз Анджей Маліг. Після богослужіння присутні поклали квіти до тимчасово дерев’яного хреста, встановленого на місці перепоховання та запалили лампадки.

У громаді запевнили, що згодом завершать упорядкування території старого католицького цвинтаря в Олієві та території навколо місця перепоховання. До кінця року тут планують встановити пам’ятний знак.

За словами археолога Олексія Златогорського, який керував розкопками, Оліїв обрали для перепоховання тому, що ні у Львові, ні поблизу не вдалося знайти відповідного місця. Натомість з Олієвом, в якому археолог раніше проводив упорядкування старого католицького цвинтаря, були пов’язані кілька людей, похованих у Львові.

Фото: Волинський монітор

Вибір читачів за тиждень

Відео