Тетяна Бакай

На Тернопільщині працює “Армія відновлення”: які роботи виконують (відео)

У 2024 році на Тернопільщині зареєстрованим без роботи виділили 1518 направлень на роботу в складі “Армії відновлення”, за яку їм виплатили 7 млн 700 тис гривень зарплати

Безробітним та вимушеним переселенцям на Тернопільщині пропонують долучитись до проєкту “Армія відновлення” та виконувати суспільно-корисні роботи. Загалом у цьому проєкті взяли участь вже понад 135 тисяч українців. Про це під час брифінгу 27 серпня повідомив директор Тернопільського обласного центру зайнятості Микола Городецький. 

В умовах війни усі зусилля суспільства мають бути спрямовані на подолання агресора.  Суспільно-корисні роботи передбачають виконання робіт оборонного характеру, спрямованих на задоволення потреб ЗСУ, військових формувань та сил цивільного захисту. Також це виконання робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, роботи спрямовані на забезпечення загальних потреб економіки та інших діяльностей населення. Суспільно-корисні роботи не можуть бути повʼязані з підприємництвом та іншою діяльністю спрямованою на одержання прибутку. До них належать роботи і послуги, що не потребують як правило спеціальної професійної підготовки, – зазначив він. 

Що є у переліку суспільно-корисних робіт

Рішення про організацію суспільно-корисних робіт приймають у районних адміністраціях області. Їхніми розпорядженнями визначають, які конкретні види робіт будуть виконувати, переліки підприємств, посад і вимог до працівників, джерело фінансування, кількість осіб, які будуть залучені, та терміни виконання. 

Якщо ви роботодавець, і є організатором таких робіт зверніться в органи місцевого самоврядування з метою внесення у перелік роботодавців на проведення спільних суспільно-корисних робіт. Військове командування разом з військовими адміністраціями конкретної області визначає, які роботи потрібні в регіоні, повідомляє про це службу зайнятості, яка й пропонує зареєстрованим безробітним долучитись до виконання робіт, – каже Микола Городецький. 

 

У переліку суспільно-корисних робіт є: плетіння маскувальних сіток, розвантаження і фасування гуманітарної допомоги, розбір завалів, розчищення колій і доріг, надання соцпослуг різним верствам населення в пунктах незламності, роботи з підготовки захисних споруд до введення їх в експлуатацію, вантажні роботи, заготівля дров до опалювального сезону. Не менш важливою є допомога людям з інвалідністю, літнього віку та землякам, які постраждали через бойові дії.

 

Громадам вигідно організовувати суспільно-корисні роботи, адже у разі залучення до них зареєстрованих безробітних оплата їх праці здійснюється за кошти фонду загального обов'язкового соцістрахування України на випадок безробіття. Для виконавців робіт крім реального заробітку є ряд переваг: це легальна праця, працівник набуває страхового стажу, має соціальний захист і гарантії. Для безробітних зберігається статус безробітного на весь період робіт, – зазначає директор обласного центру зайнятості. 

Вже виплатили понад 7 млн грн зарплати

У 2024 році місцеві підрозділи Тернопільського обласного центру зайнятості уклали 278 договорів із 48 організаціями, громадами, підприємствами на проведення робіт. Зареєстрованим без роботи було виділено 1518 направлень на роботу в складі “Армії відновлення”, за яку їм виплатили 7 млн 700 тис гривень заробітної плати. Вони впорядковували та утримували в належному стані укриття, здійснювали супровід за учасниками бойових дій в медзакладах, надавали допомогу у сімʼях військових, плели маскувальні сітки, ремонтували військовий одяг. 

До прикладу у Тернопільському районі такі роботи проводять 26 організацій. ГО «Воля, перемога, обʼєднання України» організувала цех з пошиття білизни та ремонту спецодягу, розвантаження та фасування гуманітарної дороги, допомоги в побутовому обслуговуванні внутрішньо-переміщених осіб. А громадські організації “Файне єднає”, “Спільна справа та взаєморозуміння», благодійний фонд “Тернопіль хаб нове життя” допомагають переселенцям у побуті, – розповіла провідна фахівчиня відділу активних програм зайнятості Тернопільського обласного центру зайнятості Ірина Лісович. 

 

Окрім Тернопільського району організації, що долучаються до виконання суспільно-корисних робіт є у Чортківському, Гусятинському, Кременецькому, Лановецькому районах. 

 

На період участі у суспільно-корисних роботах з безробітними укладають строковий трудовий договір, оплата праці таких людей здійснюється за повністю виконану місячну годинну норму праці та не може перевищувати півтора розміру мінімальної заробітньої плати встановленні на дату її нарахування. 

На таких осіб поширюється вимоги законодавства у сфері охорони праці та загальнообов'язкового державного соціального страхування. Обовʼязковим є проведення з працівниками інструктажу на робочому місці, в тому числі з питань техніки безпеки, забезпечення засобами індивідуального захисту та робочим інструментом. Якщо людину зареєстровану як безробітного у центрі зайнятості і вона отримує допомогу по безробіттю залучили до суспільно-корисних робіт, то виплата допомоги по безробіттю призупиняється на період на участі у роботах. Після виконання таких робіт виплата допомоги продовжується у розмірах і строках, що встановлені законодавством. А період участі безробітного у роботах зараховується до страхового стажу, – зазначила провідна фахівчиня. 

Тернопільський обласний центр зайнятості запрошує безробітних громадян, роботодавців, громадські організації, благодійні фонди, навчальні заклади взяти участь у “Армії відновлення”. 

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео