Ростислав Фук

На Тернопільщині працюють 19 постів радіаційно-хімічного спостереження

Жителів області негайно повідомлять у разі зміни радіаційного фону

a6b59ffbc5_133599

19 постів радіаційно-хімічного спостереження, згідно з даними яких роблять відповідні записи кожні 4 години, працюють на Тернопільщині. Про це повідомили на сторінці Тернопільської обласної військової адміністрації.

Регулярний моніторинг рівня радіаційного випромінювання засвідчує, що на даний час рівень радіації у Тернопільські області не перевищує норми. Проте, на виконання Закону України «Про захист людини від іонізуючого випромінювання» проводиться ряд випереджуючих заходів (підготовка, інформування населення, перевірка укриттів).

Ми першочергово проводимо радіаційну розвідку, визначаємо зони можливого радіаційного забруднення, моніторимо метеорологічні дані. У разі зміни радіаційного фону негайно доповідаємо, – каже підполковник служби цивільного захисту Станіслав Ганич.

За його словами, у випадку загрози громадянам варто пам’ятати, що усі будівлі, збудовані як, власне, укриття, є протирадіаційними. Кожне бетонне перекриття є захистом від радіації.

Три основні поради у випадку радіаційної загрози: ховайтеся глибше, перебувайте довше і уважно слухайте сигнали.

Генеральна директорка Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук наголосила, що на сьогодні немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини, оскільки це може нести шкоду здоров’ю людини (опіки, отруєння).

Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики! Закликаємо довіряти офіційним джерелам інформації. Перше правило безпеки у будь-якій надзвичайній ситуації – зберігайте спокій, - зазначає Оксана Чайчук.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео