Ростислав Фук

На Тернопільщині шукають роботу понад 160 людей з інвалідністю: роботодавцям обіцяють компенсації

3 грудня відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю

162 людини з інвалідністю шукають роботу на Тернопільщині. Роботодавці, які їх працевлаштують, отримають компенсації, повідомляють у пресслужбі Тернопільського обласного центру зайнятості.

Працівники центру сприяють людям з інвалідністю у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних навичок і знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації, побажань людини; організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації; залучають до посильної тимчасової зайнятості, навчають техніки пошуку роботи та самопрезентації, сприяють у започаткуванні власної справи.

З початку року послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались 850 людей з інвалідністю (серед них 32 учасники бойових дій, 57 внутрішніх переселенців), з них:

  • 797 - мали статус безробітного;
  • 205 – працевлаштовано,
  • 57 - проходили професійне навчання;
  • 6 - брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру;
  • 8 – отримали ваучери на оплату навчання.

Більшість з них мають досвід роботи за професіями: продавець, водій, медсестра, листоноша.

Роботодавці області пропонують 133 вакансії для людей з інвалідністю. Найбільше потрібні водії (38 вакансій – із зарплатою до 20 тис. грн) та слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів (9 вакансій, зарплата до 25 тис. грн).

До слова, роботодавці можуть отримати компенсацію фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю I чи II групи. ЇЇ граничний розмір:

  • 100,5 тис. грн - якщо працевлаштована людина з інвалідністю І групи,
  • 67 тис. грн - за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю ІІ групи.

Також є компенсація 50% витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної з/п, за працевлаштування безробітних людей з інвалідністю, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяця. Термін працевлаштування такого безробітного – понад 1 рік. Термін виплат – 6 місяців упродовж 1 року.

За детальнішою інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в телеграм або за тел. «гарячої лінії» - 0635765756.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео