Тамара Коблик

На Тернопільщині створять музей-садибу просто неба

Також у планах відновлення криївок на території Носівського та Завалівського старостинських округів, в Дідуриковому рові с.Заставче)

На Підгаєччині створять музей-садибу, присвячену видатному краянину. Про це повідомили у пресслужбі Підгаєцької міської ради.

У Підгаєцькій міській раді розглянули звернення громадян щодо створення музею-садиби просто неба, присвяченій життю та діяльності видатного мешканця Підгаєччини, уродженця с. Носів, учасника ОУН, психолога, психотерапевта, гіпнотерапевта, громадського діяча Євгена Гливи.

Із директором ГО «Носів Благодар» Ганною Царіашвілі та старостою с. Носів Іваном Панашієм обговорено питання щодо можливості створення музейного комплексу (музейної кімнати, садиби під відкритим небом та відновлення криївок на території Носівського та Завалівського старостинських округів, в Дідуриковому рові с.Заставче), - йдеться у повідомленні міськради. – Це дасть можливість створити цілу туристичну лінію, а в майбутньому проводити там етнофестивалі із залученням колективів громади та діаспори, вихідців із с. Носів.

Євген Глива в часи Другої світової війни як боєць ОУН боровся за визволення України, працював у складі Підгаєцького районного управління ОУН, Юнацької сітки ОУН, проводив ідеологічні курси для Юнацтва ОУН.

В Австралії, куди переїхав в серпні 1949 р. поав вивчати правничі науки, а згодом, з 1959 року - медицину і психологію. Навчання закінчив, захистивши докторський ступінь.

З 1975 року викладав психотерапію та гіпнотерапію для дипломованих лікарів та психологів. 

26 жовтня 2019 року прах Євгена Гливи за його заповітом захоронений на батьківщині в с. Носів Підгаєцького району Тернопільської області.

Фото пресслужби Підгаєцької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео