На Тернопільщині відновили курган, де поховані козаки з війська Хмельницького (фото)

На початку листопада оновлений курган та хрест освятили, також відправили панахиду за похованими тут воїнами козацької доби

На околиці Бучача на Тернопільщині освятили відновлену козацьку могилу та відреставрований хрест. Поховання датоване 1655 роком.

Про це розповів Суспільному депутат Чортківської районної ради Руслан Крупа. Він є ініціатором відновлювальних робіт.

Хрест до реставрації. Фото: Руслан Крупа

За його словами, в радянські часи місцеві жителі переховували хрест на кладовищі.

Коли Україна стала незалежною, хрест поставили на старе місце, на могилу. Але він уже не мав належного вигляду, потребував оновлення. Та й курган запався.

Курган перед відновленням. Фото: Руслан Крупа

Руслан Крупа звернувся за допомогою до свого друга, історика-археолога Володимира Бевза зі Львова. Він разом з професором Олегом Рибчинським встановили, що давність могили підтверджують записи в історії України Михайла Грушевського та Івана Крип'якевича. Також відповідні дані відшукали на старих мапах 1847 та 1917 років. На них є позначки могили.

Встановлення хреста. Фото: Руслан Крупа

Хрест реставрували у Львові. Курган теж насипали по-новому.

Люди допомагали грішми, транспортом, роботою. Ми завезли щебінь, підмурували, насипали зверху три вантажівки землі. Встановили хрест.

Реставрований хрест на кургані. Фото: Руслан Крупа

Самої могили не розкопували, говорить Руслан Крупа. Припускають, що там покояться козаки з війська Богдана Хмельницького.

Місцеві жителі насипають курган. Фото: Руслан Крупа

Не знаємо, чи там поховані кілька козаків, чи кілька десятків. Може бути, що там покоїться хтось із відомих на той час проводирів. Тоді на цих теренах Хмельницький бився з польським військом, тому й з'явилися такі козацькі поховання. Це наша історія. Ми не маємо права її забути, скільки б часу не минуло з тих подій.

Оновлений курган з козацьким хрестом. Фото: Руслан Крупа

На початку листопада оновлений курган та хрест освятили, також відправили панахиду за похованими тут воїнами козацької доби, повідомив Руслан Крупа.

Фото Руслана Крупи

Вибір читачів за тиждень

Відео