Ростислав Фук

На Тернопільщині відзначили 150-ту річницю з дня заснування костелу

Святиня зазнала руйнувань під час обох світових війн

150-ту річницю з дня заснування костелу святого Яна з Кентів відзначили 20 жовтня у селі Лошнів Теребовлянської громади. Про це повідомили на сторінці Туристично-інформаційного центру міста Теребовля.

Перша письмова згадка про село Лошнів датується 6 грудня 1445 року. Спільнота римо-католиків села в той час входила до парафії Святих апостолів Петра і Павла у Теребовлі. Лошнів став першим селом розлогої теребовлянської парафії у якому реалізували ідеї отця Станіслава Громницького про поділ великих парафій. У 1856 р. місцеві римо-католики звернулися до архієпископа Лукаша Бараневського з проханням створити в поселенні капеланію: мовляв, дуже далеко аж до Теребовлі на служби пішки ходити. А ходити було кому: католиків на той час в селі проживало 1300 чоловік, – йдеться в повідомленні.

У 1869 році тут створили капеланію. 19 серпня 1870 року затвердили проєкт костелу, у січні 1871 року заклали перший камінь споруди, протягом 1870-73 років костел спорудили на пожертви Віктора Баворського та місцевих парафіян. 1873 року храм освятили під титулом Святого Йоана з кентів.

Святиня зазнала руйнувань під час обох світових війн. Останнім настоятелем був ксьондз Владислав Міхалкевіч, який у червні 1945 року разом зі значною частиною костельного майна та більшістю вірян виїхав до Польщі.

Зачинений храм радянська влада використовувала як склад отрутохімікатів, а повернули його римо-католикам лише у 1991 році. Першим ксьондзом після відкриття був Ян Кшисько. Відтоді костел поступово відновлювався. Лошнівська римо-католицька парафія була офіційно зареєстрована лише 27 травня 1998 року. Зараз костел належить нечисленній римо-католицькій громаді.

У 2021 році Національний інститут польської культурної спадщини запланував виділити кошти на відновлення костелу. Але через повномасштабну війну роботи з реставрації та фінансування призупинили. Однак спільними зусиллями парафіян та меценатів роботи з реставрації костелу відновили у травні 2022 року.

Нагадаємо, 12 листопада 2022 року єпископ Едвард Кава за участю єпископа Віталія Скоморовського урочисто освятив частково відреставрований храм.

Фото Туристично-інформаційного центру міста Теребовля

Вибір читачів за тиждень

Відео