Тамара Коблик

На Тернопільщині виявили масові стихійні сміттєзвалища площею майже 10 тис. кв. м (фото)

14 стихійних сміттєзвалищ зафіксували на території однієї громади

Фахівці Екологічної інспекції продовжують виявляти несанкціоновані звалища з відходами під час планових перевірок органів місцевого самоврядування. Цього разу такі порушення зафіксовані у Нараївській громаді Тернопільського району. Про це повідомили на сторінці інспекції у фейсбуці.

Зокрема, на території населених пунктів: Павлів, Волиця, Рогачин, Лапшин, Вербів, Стриганці, Рекшин, Нараїв виявлені місця систематичного складування різного роду відходів, у результаті чого утворилося 14 стихійних сміттєзвалищ.

Загальна площа засмічень становить 9 850 м2.

Відтак, за результатами обстеження, Інспекція підготувала та направила на адресу Нараївської сільської ради вимогу, якою зобов’язала ліквідувати стихійні сміттєзвалища та вжити інших необхідних заходів, передбачених вимогами статті 26 Закону України «Про управління відходами».

Наголошуємо, стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення довкілля. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців, - йдеться у повідомленні. - Як бачимо на фото і відео, температура гниття відходів на стихійних сміттєзвалищах подекуди настільки висока, що легко призводить до самозаймання та викидів у повітря великої кількості шкідливих речовин.

Тому, органи місцевого самоврядування повинні вживати заходів щодо запобігання утворення несанкціонованих сміттєзвалищ та їх ліквідації.

Нагадаємо, про стихійні звалища з відходами можна повідомити Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу: tern@dei.gov.ua

Фото зі сторінки Державної екологічної інспекції у Тернопільській області у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео