Ростислав Фук

На Тернопільщині виявили стихійні сміттєзвалища площею майже 10 тис. квадратних метрів (фото)

На адресу Лановецької міської ради надіслали вимогу, якою зобов’язано ліквідувати стихійні сміттєзвалища

Під час планової перевірки Лановецької міської ради зафіксована низка порушень в управлінні відходами. Про це повідомили у пресслужбі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області.

Так, на території сіл Плиска, Москалівка, Білозірка, Шушківці, Молотків, Іванківці, Осники, Верещаки, Влащинці, Лопушне, Пахиня, Мала Карначівка, Ванжулів, Якимівці, Грибова виявлені місця систематичного складування різного роду відходів (пластикові пляшки, скло, мішки зі сміттям, будівельне сміття), результатом яких стало утворення 17-ти стихійних сміттєзвалищ.

Загальна площа засмічень на території громади становить понад 9 109 м2.

Утворення несанкціонованих звалищ відходів зумовлене неналежною організацією управління відходами та роздільного збирання побутових відходів в громаді. Зазначаємо, що пунктом 2 статті 26 Закону України «Про управління відходами» визначено, що до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері управління відходами належить у тому числі: організація управління побутовими відходами, відходами будівництва та знесення; забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів; організація роботи пунктів роздільного збирання побутових відходів; надання інформації, проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення щодо управління відходами, – йдеться в повідомленні.

Водночас виявлення та облік відходів, власник яких не встановлений, здійснюється відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про управління відходами». Згідно з зазначеною нормою, повноваження щодо таких відходів в межах населених пунктів відносяться до компетенції органу місцевого самоврядування, в цьому випадку – Лановецької міської ради.

Відтак, враховуючи вищезазначене, Інспекцією підготовлено та направлено на адресу Лановецької міської ради вимогу, якою зобов’язано ліквідувати стихійні сміттєзвалища, а також вживати заходів щодо запобігання таких порушень у майбутньому.

Про розміщення місць несанкціонованих сміттєзвалищ можна повідомити Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу: tern@dei.gov.ua

Читайте також: Підприємство сплатить понад пів мільйона гривень через забруднення річки на Тернопільщині

Фото Державної екологічної інспекції у Тернопільській області

 

Вибір читачів за тиждень

Відео