Анастасія Кисіль

На Тернопільщину переїхав один із найбільших виробників велосипедів в Україні

Харківська компанія «Велотрейд» виробляла до 1000 велосипедів на добу, поки до них не прилетіла російська ракета

Один з найбільших українських виробників велосипедів «Велотрейд» переїхав з Харкова на захід країни. Розмістився велогігант одразу двох містах – у Хотині на Чернівеччині і Борщеві на Тернопільщині. «Велотрейд» одні з тих, хто зробив Харків велосипедною столицею. Підприємство працює уже 24 роки, пише  #ШоТам.

За одну добу компанія виробляла до 1000 велосипедів, поки до них не прилетіла російська ракета. На щастя,  ракетний обстріл стався вночі й ніхто з працівників не постраждав. Підприємство втратило понад 4 мільйони доларів, але зберегло команду та свої розробки. Вціліле обладнання також вдалося вивезти з-під обстрілів. 

У перші дні війни ми втратили основний цех зі складання велосипедів. Близько 6000 кв. метрів нашого цеху та складу сировини вигоріли вщент, розповів виконавчий директор компанії Velotrade Микита Ткаченко.

Виконавчий директор компанії Velotrade Микита Ткаченко

Тепер між складом і виробництвом – 60 км. Але є і плюси від нового розташування компанії.

У маленькому місті з плюсів можна відмітити, що багато послуг значно дешевші. Наприклад, ми зараз користуємося послугами з харчування одного з місцевих кафе і це виходить дуже дешево. Ще один приклад: ми хотіли перевозити  наш токарний станок з Харкова, а потім дізналися, що тут сусіди за парканом мають такий станок і можуть надавати нам сервіс за дуже-дуже низьку ціну, - розповідає директор компанії. 

Кожен  звичайний велик перетворять на е-байк

Війна створила новий запит - електровелосипеди. Ці велосипеди використовують для щоденних переїздів по 20-30 км. Також вони не залежать від пального. Тож нині підприємство взялося за розробку набору, що перетворює звичайний велик на е-байк.

Ми хочемо, щоб ви могли це зробити у себе вдома за допомогою дуже базового інструменту. Тут ми в першу чергу передбачаємо соціальну місію: допомогти людям паливну та транспортну кризу, - каже Микита Ткаченко.

Нині підприємство взялося за розробку набору, що перетворює звичайний велик на е-байк

Новинку планують випустити на початку наступного велосезону.

Хочемо, щоб після нашої перемоги кожен зміг катнути від Карпат і до Криму, - кажуть у компанії. 

Також «Велотрейд» уже навчає та працевлаштовує місцевих жителів. 

До слова, на Тернопільщину вже переїхало майже 60 підприємств. Вони працюють у різних сферах: IT-технології, виготовлення пакувальної тари, будівельна галузь, виробництво продуктів. Як релокація підприємств впливає на область, читайте у матеріалі Терену

Читайте також: підприємці Тернопільщини зможуть виїжджати за кордон.

Фото з телеграм-каналу #ШоТам

Вибір читачів за тиждень

Відео