Анастасія Кисіль

На Тернопільщину вже переїхало майже 60 підприємств: які плюси від цього отримує область

Підприємства працюють у різних сферах: IT-технології, виготовлення пакувальної тари, будівельна галузь, виробництво продуктів

Майже 60 підприємств з територій, де тривають бойові дії, переїхали на Тернопільщину. Вони працюють у різних сферах: IT-технології,  пакувальна тара, будівельна галузь, виробництво продуктів. Як релокація підприємств впливає на область і чи впливає взагалі, розповів голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш в етері «Радіо ROKS».

Тут насправді багато різних підприємств. Всі бізнеси, що заїхали в область є різними і об’ємом, і напрямком, і кількістю робочих місць. Але вони однозначно дали плюс для області, - зазначає Володимир Труш. 

Позитивом є те, що нові підприємства надають робочі місця. Якщо кожне з них створило мінімальну кількість місць, наприклад  4-5, це вже близько 300 нових робочих місць для жителів Тернопільщини, пояснює очільник області. 

Другий позитив: до прикладу, будівельний бізнес чи виробництво продуктів, коли переїжджали, взяли своїх технологів та інженерів з сім’ями, які теж на Тернопільщині мають можливість працювати, а їхні діти - ходити в школу, - каже він. 

У області не вистачає виробничих потужностей

За словами Володимира Труша наша область не може надати тих виробничих потужностей, які потребують великі підприємства, що хочуть  до нас  переїхати. 

Звичайно, ми не можемо похвалитися тим, що в нас надзвичайно багато вільних виробничих потужностей, які ми зараз можемо віддати. Вони є, але це не та кількість, яка необхідна. Тому що, як правило, схід  та центр України - це були промислові області, де були зовсім інші потужності, - пояснює голова обласної військової адміністрації. 

Є величезні підприємства, які хочуть переїхати на Тернопільщину, проте в області також є проблема з кількістю робочої сили, яку вона може дати, додає посадовець. 

Ми зараз трактуємо, що до нас переїхало 86 тисяч внутрішньо переміщених осіб, але ми забуваємо про те, що 40 тисяч з них - це діти. Реально маємо 45-40 тисяч людей, які можуть працювати. І це не всі з тих 40 тисяч вийдуть на роботу, тому що мова може йти про маму з трьома дітьми. Будемо чесним, наша область ніколи не була надзвичайно густозаселеною, де люди не могли знайти роботу, - каже Володимир Труш.

Проте Тернопільщина немає проблем із земельними ділянками для нових підприємств. 

Вже кожен голова громади зрозумів: чим більше в нього заїжджає підприємств, тим більше сплачують податків. Я жартома кажу, що маю кастинг між головами громад. Вони вже один між одним починають воювати за підприємства. Це вже є ринкова економіка, де кожен працює між собою, - ділиться досвідом очільник області. 

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео