Оксана Бучко

На Тернопільщині бояться, що у нових громадах села перетворять у кладовища

dscn9413

Високі тарифи на комунальні послуги, податки на нерухомість чи крадіжка землі – через такі побоювання жителі сусідніх сіл не хочуть об’єднуватись із Тернополем у територіальну громаду. Проблему непоінформованості населення представники всеукраїнської ініціативи «Активна громада» вважають головною на шляху успішної реалізації реформи децентралізації.

Про це йшлось під час форуму «Реформа місцевого самоврядування, проблеми та перспективи», який провели 18 жовтня у Тернопільській міськраді.

dscn9432
dscn9432

- Наші осередки діють в 17-ти регіонах, - розповідає координатор ініціативи «Активна громада» у Тернополі Рустам Ергешов. – Ми інформуємо населення та допомагаємо йому користуватись тими інструментами впливу на процес децентралізації, на які вони мають право. Результатом є уже змінена нормативно-правова база у багатьох населених пунктах області. Ми хочемо, щоб, у першу чергу, люди могли напряму подавати ініціативи в міськраду без значка депутата.

Більшість жителів сіл не бажають об’єднуватись із потужними центрами, зазначає начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека.

Юрій Дейнека
Юрій Дейнека

- Люди кажуть, що від них відберуть землю і зроблять із села кладовище. Мовляв, у Тернополі немає, де хоронити людей, - зазначає Юрій Дейнека. – Також говорять про вищі тарифи на компослуги у містах. Це наслідок некомпетентності щодо елементарної інформації. Так, є дійсно моменти труднощів, із якими стикаємось під час реформи. Це збільшення обов’язків на місцях – передача професійно-технічної освіти, лікарень, у яких роками вже не робили ремонту. Але поруч із цим суттєвими перешкодами залишаються незакріплені генплани, відсутність стратегічних планів, некомпетентність керівників на місцях. Тому процес реформи має такий темп.

 

dscn9427
dscn9427

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lAU_ZhepX1Q&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео