Віра Олександрович

На Тернопільщині дані про пацієнта можна передати лікарям просто із машини швидкої допомоги (фото)

Швидка1

Відразу 10 спеціалізованих автомобілів швидкої допомоги отримали на Тернопільщині сьогодні, 25 жовтня. Передали їх у 5 медичних підстанцій.

Як повідомили на сайті обласної держадміністрації, кошти виділили у Національній службі здоров’я України. Вартість машин - 23 млн грн. Ключі від цих сучасних авто медикам передали голова обласної держадміністрації Володимир Труш і голова облради Михайло Головко.

Швидка4
Швидка4

- Автомобілі - повнопривідні, оснащені, згідно з європейськими стандартами надання медичної допомоги, - уточнює очільник ОДА. - Завдяки оновленням скоротиться час доїзду до пацієнта і покращиться якість надання допомоги. Звичайно, хотілося б, щоб викликів було менше. Та сподіваюся, нове обладнання стане суттєвою підтримкою для медиків.

Нагадаємо, у Тернопільській області є 5 медичних підстанцій екстреної медичної допомоги. Кожна з них отримала по 2 нових автомобілі. Йдеться загалом про 5 машин Volkswagen і ще 5 – Citroën. Вони забезпеченні балонами кисню, дефібрилятором та іншим оснащенням, тобто - всім необхідним для транспортування хворих до лікарні.

Швидка3
Швидка3

- Зауважу, автівки призначені переважно для тих підстанцій, яким треба виїздити на виклики у гористу місцевість. Складні ділянки дороги, особливо у сільській місцевості, вже не будуть для вас перепоною, - додає Михайло Головко. – Хочу вам побажати: поменше викликів! А ті, які будуть, нехай завершуються успішно, щоб ви встигли доїхати і надати допомогу.

Швидка2
Швидка2

Принагідно керівник комунального некомерційного підприємства «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради Михайло Джус запевнив, що медики, завдяки таким сучасним швидким, можуть надати пацієнтам таку ж допомогу, як і їхні колеги за кордоном.

- У них, зокрема, встановлені апарати ЕКГ для телеметрії, - уточнює медик. – Нагадаю, у нас функціонує телеметричний центр, що забезпечений кардіологами у цілодобовому режимі. Тому дистанційно, із будь-якої точки області їм можна скинути ЕКГ пацієнта, щоб негайно отримати поради і консультації для нього.

До речі, це вже вдруге протягом 2021 року в області оновили автопарк екстреної медичної допомоги. Минулого разу купили і передали 14 автомобілів. Як повідомили під час урочистостей, потрібно медикам ще 14 таких авто. Фото з сайту обласної держадміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео