Орест Сарматський

На Тернопільщині гине унікальна пам’ятка природи XVII століття (фото)

бер01 (Copy)

Через екологічні чинники і захланність людей руйнується Раївський парк

Цей парк - велика культурно-історична, естетична й дендрологічна цінність нашої держави  сьогодні знаходиться у  незадовільному та критичному стані. Як повідомляють «Бережани і Бережанщина», через посушливе літо та вирубку дерев у довколишніх лісах  в ставках майже повністю пропала вода. Незрозумілим до кінця залишається розподіл території парку між власниками, які упродовж останніх років постійно мінялися.  Останнім часом територія історичного парку огороджується сучасними парканами, а натомість історична огорожа, яка була вимурувана зі столітньої цегли, у  2016 році була продана невідомим!

Нині загальна площа природно-заповідного фонду в околицях села Рай становить 25 га. Складається він із двох ділянок: зі “старого” дендропарку “Раївський” площею 20 га, який з 1996 року має статус “Парку — пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення”, і з дендрологічного парку місцевого значення “Бережанський” площею 5 га. Обидві ділянки перебувають у віданні Бережанського лісгоспу. 1994 року мисливський палац із частиною території парку рішенням місцевої влади передано в користування Зборівській єпархії УГКЦ, що, на жаль, розірвало просторову цілісність природно-історичного об’єкта.

бео04 (Copy)
бео04 (Copy)

Тепер у Раю до ста видів, форм і відмін дерев і чагарників. Із них 42 види завезено з інших країн і континентів, близько 30 — хвойні. На жаль, останню дендрологічну інвентаризацію насаджень проводили ще у радянські часи, тому питання ретельного обстеження дендрофлори з картографуванням і формо-видовим визначенням надзвичайно актуальне.

Вікові дерева, що збереглися і поодиноко, і у групових й алейних посадках, заслуговують на особливу увагу. Це велетенські екземпляри сосон — звичайної, чорної (австрійської) та Веймутова, модрини європейської, кедра сибірського, дубів і ясенів звичайних, п’яти видів кленів, різноманітні форми бука лісового (зокрема пірамідального та пурпурнолистого), різні види тополі, гіркокаштана, горіхів та інших. Широко представлені й декоративні хвойні — численні туї, ялівці, тиси вдало компонуються з великорослими насадженнями й будівлями.

Є й унікальні дерева, що особливо охороняються. Це, зокрема, 850-річний (вже всохлий, на жаль) дуб Богдана Хмельницького 214 см у діаметрі та 25 м заввишки. Неподалік зростає 450-річний дуб “Богатир” (160 см в діаметрі), інші велетні.

Колекція дендрофлори Раївського дендропарку має не лише велике екологічне, естетичне та пізнавальне значення. Ці дерева, особливо вікові, переконливо довели свою адаптованість до місцевих природно-кліматичних умов, і їх треба використати як насіннєву й маточну базу. Зокрема це стосується сосни Веймутова. Проте, скоро цього всього може не стати бо нещадно вирізується, - йдеться у публікації.

бео03 (Copy)
бео03 (Copy)

бер02 (Copy)
бер02 (Copy)

Фото – «Бережани і Бережанщина»

Вибір читачів за тиждень

Відео