Віра Олександрович

На Тернопільщині мало не побилися аграрій і екс-голова ОДА (фото, відео)

Із політичних заяв і пропозицій до порядку денного розпочали сесію Тернопільської обласної ради 17 вересня. Без сварок при цьому не обійшлося.

Нагадаємо, «Терен» уже писав про те, що відбувалося на цьому засідання (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.). Втім, це далеко не все, що варте уваги наших читачів.

Вирішили захистити жителів Зборівського району

Проект рішення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів щодо проекту моделювання системи адміністративно-територіального устрою Тернопільської області» вніс до порядку денного керівник фракції ВО «Батьківщина» Михайло Пінь.

За його словами, у Зборові вже люди готові до протестів, якщо район розділять між двома новоутвореними у результаті адміністративно-територіальної реформи районами – Бережанським і Кременецьким.

Люди, як каже Михайло Пінь, перш за все, нарікають на відсутність доріг і неможливість налагодження прямого транспортного сполучення з містом Бережани, а тільки через місто Тернопіль. Це, на їхню думку, призведе до серйозних проблем в доступності малозабезпечених верств населення (пенсіонерів, людей з обмеженими фізичними можливостями, багатодітних сімей до послуг медичної допомоги, отримання інших послуг на районному рівні.

– Ця негативна обставина дозволяє прогнозувати зростання незадоволення простих громадян таким ходом адміністративно-територіальної реформи, що призведе до зростання соціальної напруги, – каже він. – А це поставить під сумнів успішність адміністративно-територіальної реформи в цілому в Тернопільській області.

Врешті в ухваленому документі депутати рекомендували: «… врахувати пропозиції депутатів Зборівської районної ради та Тернопільської обласної ради про доцільність віднесення населених пунктів Зборівського району до Тернопільського району і, відповідно, недоцільність їх включення до складу Бережанського і Кременецького районів…». Врешті голосування було позитивним – 42 «за».

– А ви не замислювалися, що ми таким рішенням фактично робимо легітимним поділ області на 4 райони? – запитав колег Володимир Болєщук. – Ми ж не приймали таке рішення. Хоча я розумію, що жителів Зборівського району варто захистити, але…

Пригрозив скласти повноваження депутата

Цю думку підтвердила ситуація, що сталася під час обговорення питання. Адже у залі відбулася дуже цікава дискусія у залі між депутатами облради Петром Гадзом і екс-головою ОДА Степаном Барною. Фактично колега по фракції звинуватив колишнього очільника у фальшуванні нового адміністративного поділу Тернопілля. Більше того, на знак протесту він навіть пригрозив скласти повноваження.

Депутат обурився, коли прозвучала заява про те, що облрада проголосувала за поділ Тернопілля на 4 райони: Тернопільський, Кременецький, Чортківський і Бережанський. Він не міг пригадати такого голосування і стверджував, що екс-голова ОДА Степан Барна ввів депутатів в оману.

Депутати пригадали, що спочатку із обласної держадміністрації надійшла пропозиція про створення трьох адміністративних районів замість існуючих нині 17-ти. Але з приходом на посаду заступника Степана Барни – Олега Валова раптом у документах з’явився ще один район – Бережанський. І його рідні Бережани стали містом обласного значення. Дехто, щоправда, відразу почав виправляти цю інформацію. Мовляв, йшлося не про поділ на райони, а лише на госпітальні округи. Саме цю схему ОДА надсилала у Київ і не більше.

– Ні, я не буду мовчати. Щойно зробив Барні зауваження, кажу: «От бачите, до чого призводить те, коли нічого не обговорюють із депутатами?», – розповідає Петро Гадз. – Я був проти такого адміністративного поділу, адже треба враховувати і дорожню інфраструктуру, і медицину, і історичну цінність місцевості. Як це робили колись!

Окрім іншого він нагадав, що може виникнути проблема і з Бучачем. Виявляється, Бучацька і Монастириська районні ради прийняли рішення про злиття цих двох районів. Але їх ніхто в ОДА слухати не захотів. Натомість уже прямо почали говорити про Бережанський район.

– Шановні депутати, чи ми приймали таке рішення? – запитав колег пан Гадз і почув їхнє «ні». – Тому я кажу: якщо такий документ є, то він – підроблений. Ви чуєте мене? На знак протесту я складаю свої повноваження...

Після цього Петро Гадз демонстративно вийшов із зали, але пообіцяв, що не заспокоїться, поки не доведе свою правоту і не «відвоює» позиції рідного районного центру - Бучача.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео