Віра Олександрович

На Тернопільщині спершу подбали про політику, потім – про господарку (фото, відео)

Майже 100 питань було у порядку денному сесії Тернопільської облради сьогодні, 17 вересня. Протягом засідання депутати розглянули близько 30 пунктів, у томі числі – низку політичних звернень.

Очільник обласної ради Віктор Овчарук врешті оголосив про закриття цієї сесії. Адже решту питань порядку денного депутати погодилися перенести вже на 12-ту сесію. Мовляв, вересень закінчується, а з ним – і третій квартал, тому треба ставити крапку. Дату проведення наступної сесії пообіцяли повідомити додатково.

 Нагадаємо, 7-ме пленарне засідання 11-ї сесії найвищого представницького органу Тернопілля відбувалося все у тому ж таки залі на 5-му поверсі адмінбудинку обласної ради. Працювати політики почали о 10:44. Причому відразу – із хвилини мовчання. Це зробити запропонував Віктор Овчарук.

– Перед тим, як розпочали наше пленарне засідання, я хочу нагадати вам про те, що в Україні, на жаль, триває війна, – каже він. – Тернопільщина понесла ще одну важку втрату. У зоні проведення ООС під час виконання бойового завдання від рук ворожого снайпера загинув наш земляк – уродженець Гусятинського району, майор ЗСУ Михайло Цимбалістий. Прошу вшанувати його пам'ять…

Хвилина мовчання
Хвилина мовчання

Порядок денний, до речі, сьогодні ухвалювали доволі довго. Депутати доповнили його рядом питань. Ці пункти додали до тих, які також «з голосу» запропонував розглянути позачергово Віктор Овчарук. Зокрема, до вже існуючого порядку денного додали питання: «Про звернення депутатів Тернопільської облради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2025 р.», «Про звернення депутатів Тернопільської облради до Президента Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, народних депутатів ІХ скликання Івана Чайківського, Андрія Богданця, Володимира Гевка, Ігоря Василіва, Миколи Люшняка), «Про звернення депутатів Тернопільської облради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо проекту моделювання системи адміністративно-територіального устрою Тернопільщини» тощо.

Також депутати вирішили включити до порядку денного питання щодо вшанування пам’яті полеглих українських героїв, підтримки рішення Львівської облради щодо заборони торгівлі російським вугілля та інші. Із цим погодилися всі присутні одностайно.

Сесія1
Сесія1

Варто додати, депутати також вирішили створити при Тернопільській обласній держадміністрації комісію з визнання і встановлення статусу учасника бойових дій добровольцям. Це сталося після того, як політики розглянули клопотання громадської організації «Об’єднання бойових побратимів», а також – пропозиції Тернопільської обласної держадміністрації. У документі, зокрема, йдеться (цитуємо):

«…Утворити комісію з визнання і встановлення статусу учасника бойових дій добровольцям, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, при цьому не входили до складу формувань, передбачених п. 19 ст. 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Президія
Президія

До речі, у порядок денний також включили пункти: «Про призначення на посади керівників закладів охорони здоров’я Тернопільщини»; «Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за перше півріччя»; «Про внесення змін до кошторису на 2019 р. тощо. Про це все докладніше читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео