Віра Олександрович

На Тернопільщині можна зекономити навіть завдяки витратам на лікування COVID-19

Березюк

Щоб не проґавити час на повернення коштів, треба врахувати всі нюанси отримання податкової знижки, нагадали жителям Тернопільщини. Тим паче, цьогоріч є зміни, що стосуються витрат на лікування COVID-19.

Як повідомили у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області, багато українців чули про податкову знижку як можливість повернути собі частину витрат сімейного бюджету. Однак як свідчить практика, не всі громадяни розуміють, як правильно користуватися податковою пільгою. Їм і потрібна була порада заступниці начальника управління-начальниця відділу адміністрування єдиного внеску, аналізу і прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб і єдиного внеску управління податкового адміністрування Головного управління ДПС в області Лариса Березюк. Нещодавно вона провела спеціальну «гарячу» лінію з цього питання.

- Де можна ознайомитися із переліком документів для податкової знижки? Адже скористатися за навчання цьогоріч ще не встигли… 

- Зазначу, що Законом від 16.01.2020 р. за №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» уточнили перелік документів, що підтверджують витрати, які включають до складу податкової знижки (платіжні і розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їхньої наявності, в яких обов’язково повинна бути відображена вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Також встановили, що копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом із декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ, тобто 3 роки. Якщо відповідні документи підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає у податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

- За які витрати можна отримати податкову знижку?

- До основних витрат, які декларують громадяни з метою отримання податкової знижки, належать: - частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом; - сума коштів або вартість майна, перераховані (передані) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям; - сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання; - сума страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя і пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; - сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій; - оплата державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини; - сума коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу; - сплата видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом (у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним); - сума коштів у вигляді орендної плати, фактично сплаченої платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

- Витрати на лікування коронавірусної хвороби включають до податкової знижки?

- Новиною цьогоріч стало те, що до списку витрат, дозволених для включення до податкової знижки за результатами 2020-го звітного року, додали витрати на боротьбу із COVID-19 в Україні. Серед них – витрати на лікарські засоби для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційні засоби і антисептики, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту, медичні вироби для скринінгу хворих, а також інші медичні вироби, лабораторне обладнання чи розхідні матеріали, які стосуються запобігання поширенню коронавірусу в Україні.

Такі лікарські засоби повинні бути передані саме громадським об’єднанням, благодійним організаціям, центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, закладам охорони здоров’я тощо. Для отримання знижки треба буде надати пакет документів, що підтверджує понесені витрати: платіжні та розрахункові документи, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинна бути відображена вартість таких товарів, робіт чи послуг і строк їх продажу (виконання, надання).

Оскільки витрати на боротьбу з COVID-19 дозволили декларувати з метою отримання знижки лише із 2020 року, скористатися цим можна буде наступного року, коли розпочнеться кампанія із декларування за 2020 рік.

- Упродовж року внесли благодійні внески на користь неприбуткових організацій. Маємо намір отримати на цій підставі податкову знижку…

- Треба звернути увагу на кілька нюансів. Неприбуткова організація повинна бути зареєстрована в Україні та внесена до Реєстру неприбуткових організацій і установ на момент здійснення благодійного внеску. Витрати враховують у розмірі, що не перевищує 4% від суми вашого загального оподатковуваного доходу (у вигляді зарплати), отриманого протягом року.

- Який механізм повернення коштів?

- Суму, яку мають повернути платнику податку, зараховують на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилають поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, упродовж 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

- Дитина ходить у платний садочок, у такому разі - податкова знижка діє? Раніше такої законодавчої норми не було...

- До переліку витрат, які можуть зарахувати до податкової знижки, також включили заклади дошкільної та позашкільної освіти, які є юридичними особами. До дошкільної освіти належать ясла, ясла-садок, дитячий садок, центр розвитку дитини тощо, а до закладів позашкільної освіти – зокрема, музичні, художні і спортивні школи. Ця норма чинна із 28.07.2018 р.

До слова, громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2019 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2020 р.

Фото надане відділом пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео