Олег Снітовський

На Тернопільщині нагородять тих, хто ризикував життям заради інших

Заставка

15 березня у Марійському духовному центрі в Зарваниці відбудеться П’ята церемонія нагородження номінантів громадською  відзнакою – Орденом «За Спасіння Життя».

Нагадаємо, що понад 30 таких орденів вже отримали  медичні працівники, волонтери, організації, рятувальники, А ще - капелани та священики, які морально, психологічно і духовно підтримують військових, науковці - за систематичну працю та відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я Української нації.

Орден носить ім’я видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора Леоніда Якимовича Ковальчука.

k01-700x465
k01-700x465

Під час березневого засідання нагороджувальної ради Ордену її члени підтримали нові кандидатури щодо нагородження відзнакою, яке відбудеться 15 березня у Марійському духовному центрі у Зарваниці.

Отож, орден отримає родина Андрій Трусова із Чорткова, який загинув, рятуючи дитину влітку минулого року. Буде відзначено і громадську організація «Колиска життя» з Тернополя, яка надає кризову допомогу вагітним жінкам та їх чоловікам, щоб запобігти абортам.

Серед номінантів - доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри хірургії № 1 Одеського національного медичного університету Володимир Грубнік. Він – автор майже 600 наукових праць, 23 монографій, присвячених актуальним проблемам хірургії.

З 1992 року вперше в Україні почав використовувати лапароскопічні втручання на жовчному міхурі, жовчних протоках, печінці, селезінці, шлунку, товстої кишці. Ним розроблені відеоендоскопічні операції на щитовидної та прищитовидних залозах. Вперше в Україні він впровадив відеоендоскопічні пластичні операції. Щорічно професор Грубнік виконує понад 1200-1500 оперативних втручань підвищеної складності. Щорічно він консультує понад 5000 пацієнтів.

Нагорода очікує і сім’ю Ричарда та Ольги Гарейчук із Торонто. Вони  – засновники Громадської Організації «Армії SOS Канада». Відзнаку має отримати і Сергій Куршаков, із Дніпра, засновник  Реабілітаційного центру БО «Допоможи Собі Сам», студент з Тернополя Володимир Скиба, який на Тернопільському ставу врятував людину, що тонула.

001
001

Орденом «За Спасіння Життя» нагороджено і ASAP Rescue (АСАП РЕСКЮ) — громадську організацію, що займається проведенням рятувальних операцій та участі в них під час катастроф, катаклізмів та небезпечних для людей ситуацій. В організації працює більше 200 волонтерів. Її засновник та керівник ГО «ASAP RESCUE» і благодійного фонду «АСАП ЕМС ХОТТАБИЧ» Ілля Лисенко, «Хоттабич». Начальник Штабу тактичної медичної евакуації в зоні АТО — Дмитро Козярський, «Дуглас». Організацію задіяно для евакуації та медичної допомоги постраждалим в АТО, а також для інших гуманітарних завдань в ході проведення військових дій на Сході України.

Нагороду у Зарванциі отримає і український волонтерський медичний батальйон «Госпітальєри», що бере участь в російсько-українській війні на Донбасі з 2014 року. Займається наданням першої медичної, домедичної допомоги та евакуацією поранених українських воїнів у найгарячіших ділянок фронту. За час діяльності батальйону у період російсько-української війни, врятовано маже дві з половиною тисячі українських бійців.

У програмі урочин 15 березня - вшанування пам'яті Леоніда Ковальчука - панахида на його могилі на Микулинецькому цвинтарі, молебень до Пресвятої Богородиці у Соборі Зарваницької Матері Божої, урочисте нагородження Орденом «За Спасіння Життя». Також цього ж дня у Зарваниці відбудеться Форум - засідання ГО «ОРДЕН ЗА СПАСІННЯ ЖИТТЯ», духовно-пізнавальні екскурсії Марійським духовним центром у Зарваниці.

Довідка ТЕРЕНу

Орден «За Спасіння Життя» імені академіка Леоніда Ковальчука — громадська відзнака, якою нагороджуються медичні працівники, працівники державної служби України з надзвичайних ситуацій, та  інші  особи (група осіб)  за мужність і героїзм,  виявлені при  рятуванні  життя людей, під час виконання службового або громадянського обов'язку в умовах, пов'язаних з ризиком для власного здоров’я, а також за систематичну працю і наукові відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я Української нації. Нагорода започаткована в 2016 році.

Відзнаку вручають двічі на рік — 15 березня та 1 жовтня — у дні вшанування пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора, ректора Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Леоніда Ковальчука.

Вибір читачів за тиждень

Відео