Оксана Бучко

На Тернопільщині повідомляють про підвищення цін на продукти харчування та засоби індивідуального захисту

eoTbDgoBugL4H3bSr5G5.w575

На Тернопільщині з 18 травня і по даний час задекларували підвищення цін на 25-ти торговельних точках. Це 10 суб’єктів господарювання. 9 з них – товариства з обмеженою відповідальністю та 1 – фізична особа підприємець. Ціни підвищили на продукти харчування та засоби індивідуального захисту.

Про це інформує сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Нагадуємо,  що Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою тимчасово запроваджується державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. Там затвердили вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість та товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зміна цін на які підлягатиме декларуванню.

В нашій області здебільшого декларують ціни на продукти харчування, а саме птиця (тушка куряча), крупа гречана, борошно, цукор, макаронні вироби, яйця курячі, вода мінеральна негазована. Із товарів протиепідемічного призначення декларують рукавички нітрилові та латексні, дезінфікуючі засоби та окремі групи антибіотиків. Згідно чинного законодавства декларуванню підлягають ціни, що підвищуються на 5 відсотків і більше. Роздрібні  задекларовані суб’єктами господарювання  ціни вищі від попередніх від 6 до 9,3 відсотки. Із Реєстром цих цін можна ознайомитися на офіційному сайті Держпродспоживслужби, де забезпечено вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей.

Тож якщо ціну на такі товари з 18 травня підвищили на більше, ніж 5 відсотків без процедури декларування зміни цін, це вважають порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

До суб’єктів господарювання, які допустять зазначене порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб’єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео