Орест Сарматський

На Тернопільщині продуктова гордість нації – найдешевша в Україні

Depositphotos_169884042_XL-1 (Copy)

Традиційна страва, гордість нації – запашне сало, яке так вдало смакує із борщем та часником, нині коштує дорожче за м’ясо свинини.

Як повідомляється, коли у 2014-му за кілограм національного продукту українці платили 24 грн, то під кінець 2021-го середня вартість – 150 грн!

- Ціни почали зростати на початку грудня цього року: спочатку на 4%, а тепер на всі 7%. За даними державної статистичної служби України, найдорожче сало – у чотирьох областях із містами-мільйонниками.

На Київщині відпускна ціна м’ясокомбінатів – 94,62 грн за кілограм сала. На другому місці Львівщина –91,45 грн. Далі – Одеська область. Національний продукт там коштує 82,60 грн за кілограм. На Дніпропетровщині – 79,90 грн. Найдешевше сало на Полтавщині, там за кілограм просять 58,89 грн, і на Тернопільщині – 56,63 грн., - йдеться у повідомленні.

Ціни у країні відрізняються, адже рівень середнього доходу населення того чи іншого міста теж різниться між собою, каже економіст Олег Пендзін.

– Коли ви подивитеся, де ціни найнижчі, то раптом побачите, що там Тернопільщина, Полтавщина – там, де найнижчий рівень доходів. Треба піднімати доходи. У нас європейські ціни, але не європейські зарплати. І тому населення витрачає на харчі 60% своїх доходів, тоді як європейці витрачають 12-18%, – зазначає Олег Пендзін.

Разом із салом в ціні підіймається й м’ясо свинини. Якщо на початку року середня відпускна ціна м’ясокомбінатів за кіло свинини була 115,86 грн, то наразі продукт скочив у ціні на 6 грн і коштує тепер 122,11 грн. Та це тільки початок…

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео