Віра Олександрович

На Тернопільщині територіальні громади отримали більше, ніж держава

Гроші1

Майже 1,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) вже сплатили жителі Тернопільщини.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

– Упродовж січня-квітня платники податків Тернопільщини сплатили до бюджетів 1 млрд 463,7 млн грн ПДФО, – уточнює начальник Головного управління ДПС в області Михайло Яцина. – Причому до державної скарбниці надійшло майже 369,1 млн грн. Територіальні громади отримали 1 млрд 94,6 млн грн.

Він додав, що у квітні жителі краю зі своїх доходів сплатили 7,3 млн грн податку на доходи, із яких 5,4 млн грн спрямували до місцевих бюджетів, а 1,9 млн грн – до державного.

– Якщо аналізувати у розрізі районів, то найбільше сплатили жителі Тернопільського району – 1 млрд 46,5 млн грн, – зауважує він. – Причому до місцевого бюджету надійшло 781,7 млн грн із цієї суми. Жителі Чортківського району перерахували до бюджетів 299,2 млн грн ПДФО, а Кременецького – 118,1. При цьому бюджети громад поповнилися на 224,3 млн грн і 88,5 млн грн податкового платежу, відповідно.

Як зазначив начальник ГУ ДПС в області Михайло Яцина, ПДФО є основою бюджетів територіальних громад.

– Справляють цей платіж із офіційних доходів наших краян, а спрямовують на покращення соціально-культурної сфери, інфраструктури населених пунктів, – уточнює він. – Тобто фактично ті громадяни, які офіційно працюють, декларують свої доходи, роблять суттєвий внесок у розвиток рідних сіл, селищ і містечок. 

Відтак податківець висловив сподівання, що жителі краю, а також суб’єкти господарювання й надалі залишатимуться свідомими та відповідальними щодо сплати податків і наповнення бюджетів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео