Орест Сарматський

На Тернопільщині у природному заповіднику виявили «червонокнижного» лісового кота

кіт

Фотопастка на Тернопільщині зафіксувала лісового кота

У природному заповіднику «Медобори» на Тернопільщині науковці вперше зафіксували появу лісового кота, який занесений у Червону книгу України.

- Сучасний ареал кота лісового в Україні охоплює Карпатський регіон та окремі райони Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. Тварини ведуть одиночний, переважно присмерковий та нічний спосіб життя. Саме уночі вперше, за допомогою фотопастки й було зафіксовано такого кота у нашому природному заповіднику, - розповіла головний фахівець з екологічної освіти природного заповідника «Медобори» Оксана Мурська. 

IMAG0002 (Copy)
IMAG0002 (Copy)

За її словами, кота лісового (Felis sylvesrtis Schreber) у «Медоборах» ідентифікувалаи після вивчення матеріалів фотопастки кандидат біологічних наук Ігор Загороднюк із Національного Природознавчого музею НАН України та кандидат біологічних наук з Бердянського державного педагогічного університету Микола Роженко.

Довідково. Природний заповідник «Медобори» розташований на території Подільських Товтр, гряда яких простягається з північного заходу на південний схід від с. Підкамінь Львівської області, через Тернопільщину, Хмельниччину аж до Румунії. Особливо цінною та цікавою ділянкою є частина Товтр, що охороняється у межах природного заповідника «Медобори». Тут представлені найтиповіші для Товтрової рифової гряди форми рельєфу – головне пасмо та групи бічних форм Товтр із скам’янілими рештками організмів Баденського і Сарматського морів,.

Площа заповідної території майже 9 517 га.

Фото: з допису та zoo.kiev.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео