На Тернопільщині вшанували невинно вбитих (фото)

d283abbb37c6005c4cfed10441292fe6

У день вшанування пам’яті жертв Голокосту до всеукраїнських заходів долучилися і на Тернопільщині. Адже у нашому регіоні єврейська громада складала значну частину населення. Її культура мала великий вплив на суспільне життя. Проте, на жаль, з початком Другої Світової війни все докорінно змінилося. Як і по всьому світу, в Україні та на Тернопільщині євреїв масово знищували.

За різними даними, за час Другої Світової у Кременці знищили близько 15 тис. євреїв, майже 2,5 тис. – у Шумську.

- У роки Другої Світової війни після січня 1942 року у м. Кременець було створено гетто і почалися масові арешти і катування в’язнів. 10 серпня 1942 року гітлерівці, підпаливши гетто, розпочали двотижневу акцію по знищенню в’язнів. Лише за одну ніч згоріло понад 650 будинків. Усі в’язні були розстріляні, серед них понад 10 тис. євреїв, – розповідають наукові працівники Кременецького краєзнавчого музею. Там на знак вшанування влаштували тематичну виставку. Схожі заходи провели й у міських бібліотеках Кременця.

IMG_20200127_144857
IMG_20200127_144857

Схилили голови перед невинно вбитими й шумчани.

- Дві тисячі чотириста тридцять два громадяни єврейської національності розстріляли у Шумську у серпні 1942 року. У яру, на околицях міста захоронено тіла невинно вбитих під час фашистської окупації. Коли увесь світ вшановує пам'ять жертв Голокосту, міський голова Володимир Плетюк разом з колективом прийшли до пам'ятного місця, аби віддати шану загиблим, покласти квіти пам'яті та запалити лампадки. До слова, нинішнього року пам’ятні церемонії об’єднані ідеєю, що має назву «Шість мільйонів сердець», – у пам'ять про шість мільйонів євреїв, убитих у роки Другої світової війни, – повідомляють у Шумській міській раді. 

Фото Кременецької та Шумської міських рад

Вибір читачів за тиждень

Відео