Віра Олександрович

На Тернопільщині є лише 14 реанімаційних ліжок для надання допомоги хворим на COVID-19 (фото)

Брифінг

Брифінг щодо готовності Тернопільщини до роботи із протидії поширенню коронавірусу відбувся в обласній держадміністрації вчора, 13 березня.

Про це повідомили на сторінці Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації у соціальній мережі «Фейсбук».

У дописі йдеться (цитуємо): «…Із метою координації спільної роботи у напрямку забезпечення епідемічного благополуччя на території області видали розпорядження голови ОДА "Про організацію заходів щодо запобігання занесенню та поширенню коронавірусної інфекції на території області” (12.02.2020 р. за №89/01.02-01). Відповідно, створили оперативний штаб з організації профілактичних і протиепідемічних заходів, який уже тричі проводив засідання, двічі відбулися засідання регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ОДА. На останньому із них прийняли рішення призупинити освітній процес і заборонити проведення масових заходів на території краю…».

Снимок33
Снимок33

За словами начальника обласного управління охорони здоров'я Володимира Богайчука, на території області нині 13 людей перебувають на самоізоляції, тобто вдома. Усі ці люди приїхали з країн, де зафіксовані випадки коронавірусної інфекції.

- Зараз усі медзаклади області працюють у посиленому режимі, - наголошує він.

Виконуюча обов’язки директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Оксана Чайчук звернулась до краян із проханням подумати не лише про своє здоров'я, а й про здоров'я оточуючих.

- Закликаю до свідомості тих людей, які прибувають на територію України із епіднеблагополучних країн, - каже вона. - Вони мають залишатися на самоізоляції впродовж 14-ти днів, аби не поширювати можливу інфекцію серед оточуючих і рідних. Також звертаюсь до людей, які мають ознаки гострого респіраторного захворювання: у жодному разі не відвідуйте масові заходи, громадські місця, не поширюйте інфекцію.

Снимок22
Снимок22

Окрім того, в області затвердили «Регіональний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території Тернопілля гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV», згідно із яким створили дві спеціалізованих бригади екстреної медичної допомоги і визначили дві госпітальних бази для надання медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку COVID-19, а також при ускладненні епідемічної ситуації, пов’язаної з коронавірусом.

Фахівці мали на увазі: КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (50 ліжок) і КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» (50 ліжок). Окрім того, в цих госпітальних базах виділили 14 реанімаційних ліжок для надання допомоги хворим на COVID-19.

- Йдеться про закупівлю тест-систем, аби вони були у нашій області, - додає Оксана Чайчук. – Наразі ми отримаємо дві, але якщо треба буде, то придбаємо і третю.

Нагадаємо, до вірусологічної лабораторії ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» дійсно передали тест-системи німецького виробництва для визначення коронавірусної інфекції – Novel Corona Virus 2020. Їх купили за кошти Тернопільської міської ради.

Снимок11
Снимок11

Також фахівці під час брифінгу повідомили, що в області розробили маршрут пацієнтів, які відповідають визначенню випадку COVID-19 (або з підозрою на нього – прим.), та алгоритм дій для лікарів-клініцистів, епідеміологів, вірусологів і населення. До того ж, із медичним персоналом провели навчання з питань дотримання маршруту пацієнта, вимог протиепідемічного режиму, біологічної безпеки та біологічного захисту при виявленні особи, яка відповідає визначенню згаданого випадку. Перевірку готовності зазначених госпітальних баз уже здійснили і, відповідно, визначили перелік обладнання, витратних матеріалів, засобів індивідуального захисту і медикаментозних препаратів, якими необхідно ці заклади доукомплектувати.

Довідка. У закладах охорони здоров’я Тернопільщини (станом на 11.03.2020 р. – прим.) є: 673 костюми біозахисту, 751 - ізоляційний халат одноразовий, 861 - респіраторів ФФР-3, 1569 - респіраторів ФФР-2, 31 тис. 165 шт. масок медичних (хірургічних), 228 захисних щитків (багаторазових), 378 безконтактних термометрів. Окрім того, дихальною апаратурою забезпечили реанімаційні інфекційні відділення обидвох госпітальних баз.

Фото із трансляції брифінгу і зі сторінки Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео