Віра Олександрович

У жителів Тернопільської громади буде більше шансів отримати допомогу під час епідемії коронавірусу (фото, відео)

Під час вірогідної епідемії коронавірусної інфекції медики у Тернополі насамперед допомагатимуть жителям місцевої громади, а лише після цього – решті жителів краю. Такий дозвіл їм дали сьогодні, 13 березня.

– Обласна адміністрація сама, без будь-якого погодження із нами вирішила зробити госпітальними базами під час епідемії міські медичні заклади, – каже міський голова Сергій Надал. – У той же час про створення умов для численних хворих не подбали у медичних установах обласного рівня. Тобто всіх хворих будуть везти до нас. Ми маємо насамперед думати про жителів своєї громади, тому варто оформити таке протокольне доручення.  

Президія
Президія

Нагадаємо, перед початком 47-ї сесії медики проводили температурний скринінг і опитування відвідувачів. До такого кроку вдалися через введення в Україні карантинних заходів із метою запобігання поширенню вірусу COVID-19. Тож усім без винятку довелося підписувати особисте зобов'язання із інформацією про те, чи виїздила людина за кордон і чи має ознаки нездужання. Окрім того, щогодини під час засідання депутати робили перерву для провітрювання. 

Депутати1
Депутати1

Спершу до трибуни пішов керівник оперативного штабу із боротьби з коронавірусом. Власне, ці функції виконує Сергій Надал. Він звернувся до жителів громади. За словами очільника тести для визначення COVID-19 мають незабаром уже бути в Тернополі.

– У Тернополі немає хворих на коронавірус, – каже міський голова. – Ми будемо оперативно інформувати населення у разі виявлення таких пацієнтів. Також хочу наголосити: інформаційна гігієна – не менш важлива, ніж миття рук із милом. Тому прошу усіх перевіряти джерела надходження інформації.

Принагідно про заходи, запроваджені у місті через карантин, і підготовку медичних закладів до вірогідної епідемії коронавірусу депутатам доповів начальник міського відділу охорони здоровя і медичного забезпечення Василь Даньчак. За його словами, ситуація із традиційними для цього сезону вірусними захворюваннями – контрольована. Ба більше, кількість хворих – нижча за епідпоріг, тобто тривоги не викликає. 

Складніше, за його словами, із загрозою епідемії коронавірусу, адже у Тернополі визначили базовими для надання медичної допомоги таким хворим два заклади: дитячу лікарню і лікарню швидкої допомоги. Там нині роблять усе, аби надати допомогу хворим, які можуть з'явитися будь-якої хвилини. Загалом місто уже виділило для медиків майже 2,5 млн грн.

Даньчак
Даньчак

– Уже провели тендер на купівлю апарату штучної вентиляції легень для лікарні швидкої допомоги. Сума становить 800 тисяч гривень, – каже пан Даньчак. – Маємо надію, що наступного тижня апарат доставлять в інфекційне відділення. Також закінчуємо роботи із забезпечення централізованого постачання кисню палат інфекційного відділення і відділення інтенсивної терапії. 

Окрім того, за словами чиновника, уже виготовили проєктно-кошторисну документацію на модернізацію вентиляційної системи у вказаному медзакладі. Респіраторів, захисних костюмів, окулярів та інших засобів індивідуального захисту купили на 400 тис. грн. 

– Для інфекційного відділення дитячої лікарні вже розробили проєктно-кошторисну документацію на проведення кисню, – додає він. – Ці роботи розпочнуть наступного тижня. Також купили засобів індивідуального захисту для медиків на 230 тис. грн. 

Із міського бюджету, за словами Василя Даньчака, виділили кошти для придбання понад тисячі швидких тест-систем для виявлення вірусу, а також є гроші на придбання тест-систем для визначення вірусу шляхом лабораторних досліджень. 

– Ми готові до практичних випадків надання медичної допомоги при коронавірусі, – визнає Василь Даньчак. – Але якщо епідемія набере масового характеру, засобів індивідуального захисту у наших інфекційних відділеннях не вистачить. Саме тому кошти, які виділяє міська рада, у першу чергу, йдуть на купівлю засобів індивідуального захисту для медичного персоналу, а також – на медикаменти. 

Саме тут і прозвучало, що спочатку медики під час масових звернень пацієнтів рятуватимуть жителів міста, а лише потім – області. 

Депутати2
Депутати2

До слова, під час співбесід із відвідувачами і депутатами людей із ознаками застуди чи вірусної інфекції медики не виявили. Нагадаємо, у Тернополі вже було 4 пацієнти із підозрою на коронавірус, але після дослідження виявилося, що у них – грип типу А і В. 

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео