Орест Сарматський

На Тернопільщині єпископ-помічник та знаний депутат зацікавились одним і тим же (фото)

Учасники Всеукраїнського мистецького пленеру у Зарваниці зустрілися із відомими людьми краю.

Як вже повідомляв «Терен», на Тернопільщині, у Марійському духовному центрі в Зарваниці триває Всеукраїнський мистецький пленер, на якому художники пишуть 11 історичних портретів українських гетьманів-державотворців.  

– Приємно, що під час вихідних до митців завітали люди, добре знані у нашому краї. Це – єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, член Постійного Синоду УГКЦ, владика Теодор Мартинюк та депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна, – розповів керівник пленеру, викладач Теребовлянського коледжу культури і мистецтв, заслужений художник України Микола Шевчук. – Зауважу, що розмова із нами була, як кажуть, «неформальною». Поважні гості цікавились, як триває пленер, спілкувалися із митцями на теми історичного минулого, представників якого – українських гетьманів і зображають на полотнах учасники пленеру, – розповів Микола Шевчук.

А за словами координатора мистецького пленеру, заслуженого журналіста України Олега Снітовського, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Теодор Мартинюк та депутат обласної ради Степан Барна, схвально відгукнулися про ідею проведення таких пленерів у Зарваниці, головна мета яких – створення галереї сакрального мистецтва, про що свого часу мріяв митрополит Андрей Шептицький.

Усі художники мають ще тиждень часу, аби завершити свої роботи. На полотнах у творчій інтерпретації учасників Всеукраїнського мистецького пленеру вже наступної неділі остаточно постануть ті, хто своє життя присвятив творенню Української Держави та її самостійності й незалежності.

Проект здійснюється за підтримки адміністрації Марійського духовного центру «Зарваниця» (ректор – отець-мітрат Володимир Фірман, сотрудник – Микола Медюх), «Компанії ЛАН», м. Тернопіль (директор – Мирослав Лобоцький), пивоварні «Опілля»,

Теребовлянського осередку громадської організації «Меморіал» імені Василя Стуса (голова осередку – Микола Шевчук).

Інформаційний партнер пленеру – «Терен».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео